Starý klášter odkryl část tajemné chodby

Že by legendy tradující se v nejvýchodnějším městě nelhaly? Opravdu jsou významná místa Jablunkova propojena katakombami? Část podzemní chodby totiž našli pod budovou Starého kláštera, kde budou postupně pracovat na odhalení legendy.

Nepatrná díra odhaluje možný poklad významný pro celý Jablunkov. Foto: pm

„Je to úžasný objev. Prostřednictvím kamer jsme se přesvědčili, že jde o velmi zachovalou část chodby, která vede pod nádvořím směrem ke kapli. Pokud se podaří legendu potvrdit, je to poklad pro celý region. Jablunkovsko by se stalo zajímavým turistickým cílem,“ podělil se s nedávným objevem Petr Hamrozi, jehož spolek I4U se snaží navrátit památce z první poloviny 19. století původní krásu.

Příběhy o tom, že chodba spojuje Starý klášter s kostelem i tzv. knížecím domem v rohu Mariánského náměstí se v Jablunkově tradují z generace na generaci.

„Mluvíme o tom všichni, ovšem žádný historický dokument tuto legendu nezachycuje. Známý je například příběh o kněžně Lukrécii, která prý chodila na bohoslužby z knížecího domu do kostela suchou nohou. Nakonec každý dům na náměstí je podsklepen,“ uvedla kronikářka nejvýchodnějšího města Libuše Ježowiczová.

Nalezená chodba je poměrně zachovalá. Foto: Petr Hamrozi

A to, že o existenci katakomb nehovoří žádný historický pramen, dokládají také historici. „Bohužel, pravost těchto pověstí nelze potvrdit. Vznikly jistě podle principu „na každém šprochu pravdy trochu“, ovšem s odstupem staletí a s přihlédnutím k bujné fantazii prostých lidí zůstávají dnes už jen pěknými pohádkami,“ řekla Iva Lupková z Muzea Těšínska, které mívá jako odborná vědecká instituce často nevděčný úkol.

I přes písemně nepodložené skutečnosti se nadšenci ze Starého kláštera pouštějí do práce. Legendu totiž může potvrdit jen odkrytí historie pečlivou prací dělníků. „Budeme potřebovat nejen pomoc dobrovolníků, kteří přiloží ruku k dílu, ale také pamětníků, kteří by se s námi mohli podělit o své příběhy, vzpomínky. Pak je také otázkou, do jaké míry bude vůle i ostatních zainteresovaných stran se na odhalení legendy podílet,“ dodal Hamrozi.

Více o této zajímavosti přinášíme v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu