Stavbaři dokončují píseckou mateřinku

Nedostatečná kapacita mateřské školy v Písku, kvůli níž by museli vyloučit několik dětí, dohnala obecní úřad k vybudování nových prostor pro předškoláky v budobě bývalé pošty. Rekonstrukce se dostala do finále, do konce května by měla být stavba hotová.

Písecká mateřinka získá stavěnou budovou nová místa pro své děti. Foto: fm

Hrubé práce, s nimiž dělníci začali už loni v létě, jsou v budově bývalé pošty ty tam. V minulých týdnech se proto mohli pustit také na dokončování interiéru. „V nové školce budou dvě třídy pro 34 dětí a výdejna obědů. Už teď ale víme, že nám přibyly další děti a tato kapacita je naplněná. Podle norem totiž připadá na každé dítě určitý počet metrů čtverečních. Jak tedy budeme další přírůstky řešit, zatím nevíme,“ uvedla starostka Písku Věra Szkanderová.

Obec přistoupila k vybudování zmiňované mateřinky i za předpokladu, že ji musela financovat sama. „V roce 2015 jsme sice žádali o peníze ve výzvě ministerstva školství, tehdy jsem však byla čerstvě ve funkci a projekt nebyl připraven,“ doplnila Szkanderová s tím, že od té doby nastala doba jakéhosi půstu a dotační zdroje vyschly. „Pro realizaci jsme si tedy vzali výhodný úvěr v bance a stavbu loni zahájili,“ pokračovala.

Konečná částka by podle propočtů obce nakonec měla přesáhnout plánovaných 13 milionů korun bez daně, které na stavbu zastupitelstvo vyhradilo. „Museli jsme přistoupit k daleko většímu množství bouracích prací, než jsme předpokládali. Na druhou stranu jsme rádi, že budeme mít z větší části novou budovu,“ řekla starostka s tím, že se cena zvýšila o 1,6 milionu. Rozpočet pak zahrnuje terénní úpravy, drobné herní prvky na zahradě i veškeré vybavení.

Pro Písecké však před časem svitla naděje, neboť dotační titul, k němuž obec vzhlížela, vypsalo ministerstvo pro místní rozvoj. „V rámci IROPu jsme požádali o financování této stavby. Z průběžných informací jsme ale zklamaní. V programu je totiž alokovaných pouze 180 milionů korun, ale žádostí je tam téměř za miliardu. To nám úřady okomentovaly slovy, že nepočítaly s tak velkým zájmem,“ řekla Věra Szkanderová.

Výsledky by se žadatelé měli dozvědět teprve před létem, kdy už bude mateřská škola dokončena. „Vůbec nevadí, že už budeme mít hotovo, protože pravidla dotace tím neporušíme. Pro úspěšnost ve výzvě jsme udělali vše, co jsme mohli. Byli jsme připraveni, stavbu realizovat a samotnou žádost jsme podali v první minutě po spuštění výzvy. My už konečné rozhodnutí nijak neovlivníme,“ povzdechla si starostka Szkanderová, která bude netrpělivě vyhlížet výsledky.

Další zprávy z regionu