Stavební práce na škole v Písečné budou pokračovat

Novou přístavbou a částečnou rekonstrukcí se může od loňska chlubit ZŠ a MŠ v Písečné. Na řadě je nyní první patro, kotelna a ve hře je i stavba výtahu.

Zastupitelé Písečné při prohlídce základní školy. Foto: tm

První patro školy v Písečné trápí staré odpady, rozvody elektřiny a podlahy. „Toalety prošly rekonstrukcí v roce 1996. Součástí jsou ještě staré litinové odpady,“ řekla zastupitelům, kteří školu navštívili v rámci svého únorového zasedání, ředitelka školy Eva Byrtusová a dodala, že rovněž elektrické rozvody dosluhují. Po opravě volá i zastaralá podlaha.

Starosta Písečné David Ćmiel následně navrhl, že obec požádá o zpracování projektové dokumentace na zamýšlené opravy. „Podle mě nepřesáhnou částku 6 milionů korun. Každopádně také zjistíme, zda bychom mohli žádat o dotaci,“ řekl starosta. Dalším bodem, co se školy týče, byla kotelna. „Stávající zdroj topení již potřebuje obnovu, proto by bylo vhodné uvažovat o dalších alternativních způsobech vytápění,“ předeslala ředitelka. V tomto případě jsou ve hře různé možnosti optimálního a efektivního vytápění budovy.

Předmětem debaty zastupitelů byla bezbariérovost školní budovy. Nový výtah by totiž určitě byl podmínkou získání dotačních peněz. „Přízemí, kde sídlí školka, je díky přístavbě bezbariérové. Výtah by se týkal prvního podlaží a podkroví. Otázkou je, ve které části školy jej postavit,“ zamyslel se starosta.

Představitelé obce se zabývali i možností využívání schodolezu, který už škola má, ovšem je náročnější na obsluhu a vyžaduje asistenci další osoby, nebo možností vybudovat pro vozíčkáře schodišťovou plošinu. „Do příštího jednání zajistím nástin možností, jak bychom bezbariérovost školy mohli řešit. Poté se domluvíme na dalším postupu,“ pokračoval Ćmiel. Zastupitelé vzali následně na vědomí stav školní budovy v obci.

Další zprávy z regionu