Sté výročí slaví turisté žulovou plastikou

Některé turisty překvapila nová plastika s mohylou na Velkém Javorovém. Ne všichni jsou z její podoby nadšení. Někteří kritizují polské nápisy, jiným se nelíbí objekt jako celek.

Plastika slouží všem turistům. Je na pozemcích polských turistů. Foto: HT

„Byl jsem na Javorovém a trošku jsem zůstal v šoku. Nevím, kdo to tam postavil, ale nápisy jsou nejprve v polštině a až pak česky, navíc je tam mylně uvedeno Beskid ślaski, a přitom jsou to Moravskoslezské Beskydy,“ kritizoval mladý turista Filip z Třince. Podobně reagovali i lidé na sociálních sítích.

Plastiku má na svědomí turistická organizace Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Sportowego Beskid Śląski. Ta tamní pozemky získala v restituci. Tímto chce oslavit sté výročí založení.

„Dlouhou dobu jsme připravovali vybudování místa připomínajícího činnost organizace Beskidziocy. Samozřejmě poslouží všem milovníkům horských výletů,“ podotkla Halina Twardzik, předsedkyně organizace.

Kamenná lavice je vytesána ze žuly, je dlouhá téměř deset metrů a kopíruje okolní horizont s jednotlivými názvy vrcholů v polštině a češtině. Na tři metry vysokém obelisku jsou dvojjazyčné nápisy. Autory návrhu jsou architekt Karol Cieślar a sochař Martin Kuchař, kteří se také postarali o zpracování a dokončení stavby.

Další zprávy z regionu