Steel Ring osadí nové protihlukovky

Již rok se na okruhu Steel Ring prohánějí nadšenci motokárového sportu, školáci se zde učí dopravním předpisům a řidiči tříbí své schopnosti za volantem. A zatímco jedni jezdí na Borek za zábavou, část obyvatel hutnického města trápí hluk.

Jak je vidět na vizuálu, ze severu a západu areál olemují nové protihlukové zdi.

Investoři pro výstavbu tratě sice získali všechna nutná povolení, hluk však po spuštění provozu místní obtěžoval natolik, že se se stížnostmi obrátili na město.

„Hluková studie byla vytvořena na základě hlučnosti motokárového provozu. Bohužel v místě samotném je obrovská již nulová hlučnost, tedy když je tam „ticho“, jde o 42 decibelů a vše ostatní to navyšuje,“ popsal problematické prostředí za provozovatele areálu Martin Gregor a dodal, že loni při motokárových závodech, tedy během nejhlučnějších akcí, probíhalo měření hluku v celém okolí. „A je pravda, že to bylo za určitých podmínek, jako směr větru a podobně, na hraně,“ přiznal.

Proto se společnost Kariper rozhodla k další investici. Město požádala o koupi pozemku s výměrou bezmála 2900 metrů čtverečních, po jehož hranici postaví protihlukovou zeď. „Stěny by měly být vystavěné po severní a západní straně směrem na Borek. Jsou betonové, opatřené cementotřískovým povrchem, který má obrovskou pohltivost a nejlepší parametry co se týká neprůzvučnosti,“ popsal na posledním jednání zastupitelům Martin Gregor.

Protihluková stěna však nebude sloužit jen svému primárnímu účelu. „Rádi bychom vytvořili další prostor pro vyžití ať už mládeže, nebo kohokoli, kdo má rád sport řekněme trochu individuálnější. Pokud vše dobře dopadne, tak bychom měli obrovskou horolezeckou stěnu, která by přinesla další aktivitu na Třinecku,“ přiblížil.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu