Štětcem a jehlou

Štětcem a jehlou nese název výstava Milady Hlawiczkové – Hadidové v mostecké Dřevěnce. Tvoří ji 21 obrazů a 15 vyšívaných ubrusů.

Milada Hlawiczková maluje olejovými barvami. Foto: ba

Milada Hlawiczková – Hadidová je místní rodačkou. Žila ve Studénce a v Kopřivnici, do Mostů u Jablunkova se vrátila před šesti lety. „To jsem odešla do důchodu a začala malovat. Známí mi doporučovali, abych své malby vystavila, ale já neměla odvahu. První výstavu jsem měla před dvěma lety, tahle je druhá,“ upřesnila Milada Hlawiczková – Hadidová.

Používá olejové barvy. Nejraději maluje přírodu, ve které podle jejich slov lze najít všechny barvy.  Tvoří na základě vlastních námětů. „Maluji prostě to, co mě napadne. Když mě při sledování televizních novin něco rozčílí, vezmu plátno, štětec, barvy a jdu se z toho vzteku vymalovat. Svou techniku nazývám přiznaný štětec. Kdo se podívá, ten ho tam uvidí. Zatímco jeden obraz namaluji za dva dny, další vzniků třeba i několik měsíců. Mám ho na očích, pořád mi tam něco chybí, a tak ho neustále vylepšuji,“ rozpovídala se umělkyně.

Součástí výstavy, která potrvá do 22. října, jsou rovněž vyšívané ubrusy. „To už bylo dávno, v 70. a 80. letech, teď už na to nemám oči. Některé ubrusy byly na výstavě ve Vídni. Chtěla jsem je tam prodat, ale nabídli mi za ně jen walkmana. Řekli mi, že to není ruční vyšívání, ale strojové,“ čímž mě tenkrát pořádně urazili,“ zavzpomínala Hlawiczková.

Další zprávy z regionu