Stezka pro chodce a cyklisty propojila Třinec a Ropici

Cyklisté i chodci mají k dispozici ucelenou stezku vedoucí z Třince přes Ropici až téměř do Českého Těšína, která jim umožňuje bezpečný pohyb podél hlavního tahu I/11. Poslední část od Nebor do Ropice, která je dlouhá 750 metrů, byla otevřena minulý týden.

Nová stezka byla kvůli epidemii otevřena bez slavnosti. Foto: MMT

Stavba 70 metrů dlouhé neborovské části stála 2,3 milionu korun. „Ano, jsou to nemalé peníze, museli jsme je uhradit z našeho rozpočtu. Ale za bezpečnost lidí a dobré sousedské vztahy to rozhodně stojí,“ je přesvědčena primátorka Třince Věra Palkovská. V nákladech se promítly náročné konstrukční podmínky, bylo nutné postavit zídku se zábradlím i svodidla a opravit propustek.

Ropická část je dlouhá 650 metrů a přišla na 4,12 milionu korun s DPH. Až 95 procent tzv. uznatelných nákladů pokryla evropská dotace, která na účtu obce přistála právě 16. listopadu, v den zprovoznění společné stezky. „Byla to souhra náhod,“ poznamenala starostka Ropice Uršula Waniová. Včetně výkupů pozemků, projektové dokumentace a dalších nákladů se celková hodnota ropické části stezky vyšplhala na téměř 5 milionů korun.

Více si přečtete v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu