Strážníci řešili i úsměvný případ s kradeným konopím

Řešení přestupků, odchyt toulavých zvířat, dozor nad dopravou, ale i přednášky pro děti. K tomu i kuriózní případy. Toto vše má na starost obecní policie v Bystřici. Zastupitelům minulý týden jejich velitel doložil, proč je v největší obci regionu tak důležitá.

Obecní strážníci přišli besedovat s dětmi do místní školy. Foto: OP

Jen za minulý rok řešili strážníci v Bystřici 87 dopravních přestupků. Asistovali u tří dopravních nehod a jedenatřicetkrát se podíleli na řízení dopravy. Nechali z ulic odstranit devět vraků a zajistili 27 závad na komunikacích.

„Zasahovali jsme u 42 přestupků, což je o jedenáct méně než v předešlém roce. Ve dvou případech jsme museli použít donucovací prostředky a čtyři osoby jsme předali Policii ČR,“ popsal vedoucí strážníků Jindřich Kus.

Mezi nejčastější úkony místní obecní policie patří odchyt zvířat. Nejde přitom jen o toulavé psy, kterých odchytili 40. Postarali se i o odstranění uhynulé zvěře.

Poměrně zásadní činností strážníků je prevence. Využívají kamerového systému, který zahrnuje čtyři kamery. Díky nim se podařilo zachytit patnáct různých událostí. „Velice kladně hodnotím, že dochází do škol na přednášky. To je podle mne moc užitečné,“ ohodnotila na zasedání zastupitelů Anna Konderlová. Poukázala přitom na fakt, že strážníci uspořádali celkem 16 besed. Docházeli za dětmi ze základní i mateřské školy a několikrát je navštívili i v družině a na táboře. „Většinou si s nimi povídáme obecně o veřejném pořádku, ale i o nebezpečí drog. Probíráme také dopravní výuku,“ upřesnil Jindřich Kus.

Celkem se strážníci zabývali 128 přestupky, zkontrolovali 436 osob a přijali 368 oznámení. K 272 z nich dorazili osobně. Zadrželi pět pachatelů trestné činnosti. „Poměrně kuriózní případ jsme například řešili loni v létě, kdy nám ve večerních hodinách obyvatelka Bystřice nahlásila, že viděla tři cizí osoby cosi nést a že když ji spatřily, odhodily to do příkopu a utekly. Ženu jsme vzali do auta, aby nám ukázala místo. Narazili jsme i na ony tři muže. Při zadržení se přiznali. Z nějaké zahrady ukradli celé vzrostlé rostliny konopí, a to i s kořeny. Ukázalo se, že rostly na zahradě jednoho starého pána, který ani nevěděl, co má na zahradě. Věc si převzali policisté z Třince,“ doplnil Kus.

Starosta Roman Wróbel zavzpomínal, že 1. června to bude šest let, co má Bystřice svou obecní policii. „Bylo to jedno z našich nejkoncepčnějších rozhodnutí, které jsme učinili. Přes počáteční porodní bolesti zde dnes máme policii, která je v ulicích vidět a dělá svou práci velice dobře,“ je přesvědčen starosta.

Do budoucna by rád viděl nepřetržitou službu i větší počet kamer. „To by ale znamenalo navýšení počtu strážníků, protože i samotná správa kamerového systému je náročná. Zatím proto ponecháme současný stav, a co bude dál, se uvidí,“ nastínil Roman Wróbel. I on kvituje, že strážníci spolupracují se školami a dochází za dětmi s preventivními programy.

Další zprávy z regionu