Strážníci si pochvalují disciplinovanost při nošení roušek

Povinnost nošení roušek kontrolují městští strážníci v hutnickém městě i jejich kolegové v Jablunkově. Podle strážců zákona s tímto nařízením Vlády ČR většina lidí problém nemá. Podobné je to i se zákazem shlukování lidí.

Ilustrační foto: tm

„Porušování nařízení je spíše sporadické. Největší problémy máme s bezdomovci, kdy naprostá většina z nich roušku vlastní, avšak nenosí ji. Strážníci je musí denně vyzývat, aby si ji nasadili,“ řekl zástupce ředitele třinecké městské policie Robert Sikora. S ostatními občany podle něj takové problémy nejsou, jedná se spíše o situace, kdy si chtějí zakouřit, napít se, či něco sníst. „Bohužel i těchto činností se musí na veřejnosti zříct. Nicméně několik případů, kdy se občané nařízením i přes výzvy strážníků odmítli podrobit, jsme již museli postoupit správnímu orgánu. Ale jedná se opravdu o minimum případů a naprostá většina našich občanů je zodpovědná,“ zdůraznil Sikora.

Rovněž jablunkovští městští strážníci mimo jiného kontrolují nošení roušek. „Prozatím jsme několik případů řešili domluvou, hlavně u místních mužů bez domova. V případě, že roušku dotyčný občan nemá, strážník mu ji předá,“ řekl velitel jablunkovské městské policie Pavel Kufa. Městská policie v nejvýchodnějším městě České republiky od minulého týdne rozváží roušky občanům Jablunkova, které šijí dobrovolníci v DDM. „Za minulý týden bylo hlídkami rozvezeno asi 250 kusů roušek, ale poptávka je stále aktuální,“ upřesnil velitel. Město Jablunkov nechalo v obytných domech vyvěsit plakáty o rozvozu roušek městkou policií, a tak strážníci přijímají objednávky, které postupně vyřizují. „Zároveň je u nás na dispečinku zřízená krizová linka pro občany, kde strážníci a operátor mají přesné instrukce, jak podávat informace týkajících se dotazů na současnou krizovou situaci,“ dodal Kufa.

Co se týče shlukování lidí, jedná se v Třinci v naprosté většině případů o bezdomovce, které strážníci několikrát denně vyzývají, aby se rozešli. „Oni sice stejně, jako je tomu u roušek, uposlechnou, ale po nějaké době nařízení opět poruší. Je to nikdy nekončící kolotoč a jak víme, vymahatelnost práva je u těchto osob nulová. Ostatní občané jsou v tomto směru zodpovědnější, i když tu a tam porušení tohoto typu zaznamenáváme. Jedná se zejména o děti a mládež,“ nastínil Sikora, podle kterého se strážníci se skupinkami občas setkávají v lesoparku nebo na dětských hřištích. „I tady působíme spíše preventivně a v tomto ohledu jsme prozatím nemuseli přistupovat k žádným tvrdším opatřením,“ podotkl Sikora.

Podle velitele jablunkovských strážníků se dá říct, že většina občanů Jablunkova je v tomto směru prozatím disciplinována. „Lidé chápou současnou situaci a zbytečně se neshlukují,“ uzavřel Kufa.

Další zprávy z regionu