Stříbro pro Jablunkov a Milíkov

Do soutěže o Keramickou popelnici, která hodnotí třídění komunálního odpadu, výrazně promluvil Jablunkov a Milíkov. Ve svých kategoriích obsadily shodně druhou příčku.

Do klání, které každoročně pořádá Moravskoslezský kraj s autorizovanou obalovou společností bylo zapojeno všech 300 obcí a měst kraje. Druhou příčku za Frýdlantem nad Ostravicí v obcích s rozšířenou působností obsadil Jablunkov. „Jsme moc rádi za ocenění, je to takové ohodnocení naší mravenčí práce, a to doslova. Nejdůležitější je občanům připravit podmínky a pak po nich můžeme chtít, aby odpad lépe třídili,“ řekl místostarosta Jablunkova Luboš Čmiel.

Podle něj každý rodinný dům dostal nádoby na plast a papír, a tím v Jablunkově mohli začít. „Většina občanů si to vzala za své a poctivě začali komunální odpad protřiďovat, za což jim děkujeme. Po roce a půl evidence je vidět výsledky,“ pokračoval místostarosta.

V kategorii obcí od 801 do dvou tisíc obyvatel se z druhého místa radovali v Milíkově. „V roce 2015 jsme přešli na inteligentní systém nakládání s odpady. Do konce roku trval zkušební provoz,“ řekla starostka Milíkova Eva Kawuloková.

Každá nemovitost v obci má čtyři nádoby – na plast, papír, bio odpad a směsný komunální odpad. „Občanům se to zprvu nelíbilo, proto jsme je zvali na besedy o nakládání s odpadem. Kromě toho jsme je motivovali slevami, podle toho, jak pečlivě třídili. Dnes jim tento systém vyhovuje,“ dodala Kawuloková.

Další zprávy z regionu