Střítež se pustila do stavby domu pro své seniory

Hluk, stavební ruch a jisté nepohodlí musí v následujících týdnech vydržet obyvatelé centra Stříteže. Stojí to ale za to, obec totiž staví dům, ve kterém budou žít místní senioři.

Budoucí podoba domu pro seniory ve Stříteži. Foto: studie

Konečně, říkají si zřejmě starší lidé, kteří chtějí bydlet v novém domě hned vedle obecního úřadu. Ten se právě začal stavět. Vznikne v něm dvanáct bytů a jedna cukrárna. Stavět se přitom mělo už minulý rok.

„Bohužel nám nakonec loni nepřiklepli dotaci. Bylo to údajně proto, že jsme vyhlásili dvoukolové výběrové řízení na dodavatele stavby namísto jednoho,“ pokrčil rameny starosta Stříteže Miroslav Jaworek.

Už minulý rok ale obdržel příslib, že dotace by mohla vyjít letos. „Na zasedání zastupitelů jsme však rozhodli, že stavět budeme bez ohledu na to, zda dotační peníze získáme, či nikoliv. Se stavbou jsme tedy začali,“ pokračoval starosta.

Pokud vše klapne, získá obec dotaci z ministerstva pro místní rozvoj z programu Podpora bydlení pro rok 2021, a to 7,2 milionu korun. Zbytek doplatí obec Střítež ze svých zdrojů, a také z úvěru, který si vyřídila. Celkově by výstavba domu pro seniory měla vyjít na necelých 52 milionů korun.

V novém domě vznikne 12 nových bytů, čtyři o velikosti 2 + kk, osm bytů bude jednopokojových s kuchyňským koutem. V přízemí lidé najdou cukrárnu, která bude k dispozici všem obyvatelům Stříteže i návštěvníkům obce. „Když jsme tvořili strategický plán obce, mnoho lidí si přálo mít v obci cukrárnu či kavárnu, místo, kam by si mohli jít s přáteli posedět. Takže jsme jim vyšli vstříc,“ vysvětlil starosta.

Další zprávy z regionu