Stromy se zbytečně nekácejí, k zemi jdou jen ty nemocné

S příchodem teplejšího počasí se Třincem čím dál více ozývaly i zvuky pily. Město kácí nemocné stromy a lidé jsou zděšeni v domnění, že k zemi padají i zdravé kusy.

Žádná zeleň se ve městě nekácí zbytečně. Foto: ŠS

S velkou nelibostí reagují někteří lidé z Třince na kácení stromů ve městě. Zejména na sociálních sítích se množí obavy, že některé umírají zbytečně. Vedení města ale ubezpečuje, že tomu tak rozhodně není. „Uvědomujeme si, že stromy mají klíčový význam pro kvalitu života, proto se snažíme o dřeviny pečovat tak, aby byly zdravé a zároveň, aby neohrožovaly kolemjdoucí. Stromy ve vlastnictví města dendrologové a arboristé pravidelně kontrolují a navrhují u nich provedení potřebných opatření, tedy například i kácení. Žádné stromy ve městě se nekácejí zbytečně bez pádného důvodu,“ vysvětlil náměstek primátorky Ivo Kaleta.

Nejčastějším důvodem pro pokácení stromu je jeho špatný zdravotní stav a snížení jeho provozní bezpečnosti, což není možné posoudit pouhým laickým pohledem. „V drtivé většině se kácí stromy odumřelé, výrazně prosychající, výrazně napadené jmelím či stromy s infekcemi a dřevokaznými houbami. Právě infekce a dřevokazné houby laik často není schopen postřehnout a rozpoznat, a proto se může zdát, že se kácí strom zdravý, avšak výskyt těchto faktorů představuje pro strom výrazné riziko selhání jeho provozní bezpečnosti,“ potvrdila referentka odboru životního prostředí a zemědělství Halina Lisztwan.

Dalším důvodem ke kácení může být také například rozvolnění výrazně přehuštěných skupin stromů nebo je kácení nutné také v případech, kdy stromy rostou v ochranném pásmu inženýrské sítě, která prochází rekonstrukcí. „Záleží nám na tom, aby i příští generace mohly žít ve městě plném zeleně, proto je rámci náhradních výsadeb za pokácené stromy každoročně znovu vysazeno velké množství nových stromů. Stejně tomu bude i letos,“ dodal Ivo Kaleta.

Více si můžete přečíst v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu