Své „ano“ si mohou říct snoubenci bez roušky

Po nucené pauze se snoubenci dočkali. Konečně mají příležitost zpečetit svůj svazek také úředně. Zatím si ale mohou na svatbu pozvat jen osm hostů. Několik párů si v minulých dnech řeklo své „ano“ také v našem regionu.

První svatba po delší době se konala v Třinci v sobotu. Snoubenci oželeli i hostinu v restauraci. Foto: mr

S příchodem hrozby nákazy novým typem koronaviru se dočasně uzavřely i obřadní síně. Nyní však vláda opatření zmírnila. Svatby se opět mohou konat, ale s několika výraznými omezeními. „Asi to největší je počet hostů. V obřadní síni může být maximálně deset lidí. Všichni krom snoubenců musí mít na tváři roušku, a to i oddávající,“ vysvětlila třinecká matrikářka Dana Cieslarová.

Podmínkou konání obřadu je mimo jiné i povinné udržování odstupů, větrání a dezinfekce místnosti. „Na podání si ruky s oddávajícím se pak snoubenci domluví předem,“ upozornila matrikářka.

Snoubenci ve chvíli, kdy se možnost říci si své nejdůležitější ano v životě zastavila, začali termíny svateb odkládat. „Hodně si je přeložilo až na podzim, jiní se nyní dozvěděli, že od 8. června bude moci být u obřadu až padesát lidí, a chtějí se tak brát už po tomto termínu. Každopádně, na podzim bude letos svateb opravdu hodně a mnoho termínů je již zaplněno,“ doplnila matrikářka.

V Třinci se první svatba po nucené pauze konala v sobotu 25. dubna. „Plánovali jsme ji už dlouho. Měli jsme se brát už zkraje měsíce, to nevyšlo, takže jsme sáhli po prvním možném termínu. Na obřad už jsme se tak nějak psychicky připravili. Měli jsme šaty, oblek, nebyl důvod to odkládat na později,“ líčila nevěsta Lucie Heczková, dnes už Lukešová.

V nejvýchodnějším městě republiky se ke svatebním obřadům vrátili minulý týden. Role oddávajícího se ve čtvrtek a sobotu ujal místostarosta Jablunkova Luboš Čmiel, který namísto roušky použil u obou obřadů ochranný štít. „Ve štítu se cítím daleko líp než v roušce, a hlavně je mi vidět na pusu, co mluvím nebo když se usměju,“ řekl Čmiel. Dodal, že svatebčané daná omezení přijímají dobře.

V sobotu si v Jablunkově řekli své Ano Miroslava Grocholová a Zdeněk Buček. Omezení jim svatební obřad ani moc nenabouralo. „Plánovali jsme malou svatbu, takže se zase tak moc nestalo,“ poznamenala nevěsta.

Na radnici v Českém Těšíně budou během května oddány tři páry. „Původně jich mělo být více. Jedna svatba však byla zrušena a další dvě přeloženy na červenec, potažmo až na příští rok,“ uvedla vedoucí oddělení organizačních a správních agend radnice Jana Mašková.

Nyní po zmírnění bezpečnostních opatření radnice v Českém Těšíně eviduje zatím jednu novou žádost o uzavření manželství.

Více si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu