Svetry školáci potřebovat nebudou

Vysoké ceny energií a regulace teplot ve veřejných budovách děsí rodiče školáků. Obávají se, že děti budou sedět v nevytopených třídách. To ale vyvrací zřizovatelé i ředitelé škol. Rodiče ujišťují, že komfort dětí je pro vedení škol prioritou.

Dětem ve škole zima není. Vedení Třince vzkazuje, že ani nebude. Foto: mr

Paní Alena má dva syny. Oba navštěvují první stupeň základní školy. „Jsou docela často nemocní. Proto mě děsí představa, že budou celé dopoledne sedět v místnosti s devatenáctistupňovou teplotou. Vím, jak by to dopadlo. Chytnou okamžitě rýmu a celou zimu prostonají,“ svěřila se maminka.

Podle ní by pak přicházela v úvahu distanční výuka. O té ale není zatím vůbec řeč, aspoň v třineckých školách. Právě tady minulý týden řešilo teplo a komfort dětí vedení Třince se zástupci místních škol.

„Ujistili jsme je, že rozhodně nehodláme snižovat teplotu v učebnách, protože k tomu prostě není důvod. Většina škol není vytápěna zemním plynem, ale zbytkovým teplem z železáren, které je levnější. V tom máme nespornou výhodu. Navíc má město zafixované ceny energií až do konce příštího roku,“ argumentoval náměstek primátorky Třince Radim Kozlovský.

Jak dále řekl, doslechl se, že v některých školách už vzniká panika a snad rodiče dostali vzkaz, aby své děti dovybavili pořádným svetrem a snad i dekou. „To určitě není nutné. Komfort dětí je pro nás prioritou,“ ujistil Radim Kozlovský.

Ředitelé škol se řídí aktuálně platnou vyhláškou ministerstva zdravotnictví, která stanovuje minimální teplotu v budovách škol. V současné době existuje vládní návrh tuto vyhlášku změnit a posunout minimální teploty na nižší úroveň.

„U nás topíme beze změny, stejně jako před rokem či dvěma. Není důvod k panice,“ uklidňoval Martin Raška, ředitel Základní školy Petra Bezruče v Třinci. V této škole se snaží, aby teplo zbytečně neunikalo oknem. Nejdůležitější ale je, aby se zde děti i učitelé cítili dobře. „Používáme selský rozum, když je zima, přitopíme, když je babí léto, ubereme,“ doplnil.

Ředitelka české základní školy v Hrádku Šárka Honusová je přesvědčená, že 19 °C je pro výuku ve třídách nedostatečných. „Ano, budeme muset šetřit, ale rozhodně si vytopíme aspoň na těch dvacet stupňů. Zažádali jsme už obec o navýšení rozpočtu právě z důvodu zdražování cen za energie. Zda to bude stačit, uvidíme,“ podotkla. Pokračovala, že chodí s dětmi hodně ven a mají relaxační přestávky. Děti se mohou během výuky protáhnout a pohybem se trošku zahřát.

Šetřit chtějí i na základní škole v Bystřici. „Na druhou stranu nedopustíme, aby teplota klesla pod dvacet stupňů ve škole a pod dvaadvacet stupňů ve školce. Nakupujeme proto teploměry do tříd a budeme to sledovat. Také počítáme s tím, že nám pomůže zastropování cen za teplo,“ věří ředitelka školy Kateřina Kotasová. Podle ní na podzim bohatě stačí, když se ve třídách topí do desáté hodiny dopolední, a pak už teplo vydrží.

Další zprávy z regionu