Svou zahradu otevřou široké veřejnosti

Bylinková zahrada a muzeum života na venkově z bystřických Pasek se zapojila do celorepublikové akce Víkend otevřených zahrad. Ta se koná 8. a 9. června.

Petr Poloczek ve své bylinkové zahrádce. Foto: tm

Veřejnosti se o tomto víkendu otevřou nejen veřejně přístupné zahrady, ale i ty soukromé. „Naše bylinková zahrada je veřejnosti otevřena během sezony denně, ale chceme lidem k prohlídce nabídnout i soukromé prostory, na kterých hospodaříme,“ zval k sobě návštěvníky Petr Poloczek.

V sobotu je připravena pouze individuální prohlídka zahrady a muzea. Na neděli pak majitelé nachystali doprovodný program. „Nabídneme komentované prohlídky soukromých prostor. Například v sadu uvidí příchozí starší odrůdy stromů. Přírodně přirozená zahrada zase nabízí množství bylinek a jiných rostlin. Návštěvníkům poskytneme i potřebný komentář,“ pokračoval Poloczek.

Nedělním lákadlem bude i oheň, u kterého si lidé budou moci jen tak posedět, nebo si opéct to, co si sami donesou.

Kolem bylinkové zahrady vede turistická trasa a naučná stezka, takže někteří kolemjdoucí sem během sezony zavítají. „V zahradě rostou běžné druhy, jako je meduňka, šalvěj, ale i méně známé – několik druhů pelyňku, kozlík a další. Na popiscích u rostlin se dozvíte, jak se nazývají a která jejich část se sbírá,“ vysvětlil Poloczek.

Bližší informace o celostátní akci získají zájemci na webových stránkách Víkend otevřených zahrad.

Program v Pasekách
8. 6. – pouze individuální prohlídka zahrady a muzea

9. 6. – v 10, 14, 16 a 18 hodin komentované prohlídky bylinkové zahrady a soukromých prostor provozovatele. Lidé budou moci navštívit pole, zeleninovou a ovocnou zahradu, sad a přírodně přirozenou zahradu.

Pro návštěvníky bude 9. června v době od 8 do 21 hodin připraveno posezení u ohně, kde si budou moci opéci s sebou donesené pochutiny.

Další zprávy z regionu