Systém umožní jízdu 150 km/h

Zprovozněný obchvat Frýdku-Místku dává řidičům možnost dostat se rychleji z místa na místo, ale pokud míří dál směrem do Třince a Českého Těšína, přibrzdí je úsek vedený pouze jedním jízdním pruhem.

Rekonstrukce telematického systému by mohla umožnit rychlejší jízdu. Foto: mr

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zde rekonstruuje telematický systém. Díky němu vzniká naděje, že v budoucnu zde bude povolená rychlost až 150 kilometrů za hodinu.

Modernizace telematických systémů na dálnici D48 mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem začala už v dubnu, ale potrvá až do listopadu. „Dálnice je vybavena zařízením, které obsahuje SOS hlásky tísňového volání, meteostanice a automatické sčítače dopravy. Technika je propojena příslušnou infrastrukturou, přičemž ale stávající kabelové trasy dosluhují, proto je čas opravy. Doplníme zde i dvě proměnné dopravní značky,“ vysvětlil mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Právě funkční a moderní telematický systém je jednou ze dvou podmínek pro to, aby byla na dálnici umožněna povolená rychlost z nynějšího maxima 130 až na 150 kilometrů v hodině. Poslanci v červnu tuto možnost schválili a novinku posvětil i senát. Ta nyní čeká, až ji podepíše prezident. Do dvou let řidiči posviští po některých úsecích dálnic až stopadesátkou.

„Pro takovou rychlost ale teprve vytipujeme vhodné dálniční úseky, rozhodně to nepůjde všude,“ upozornil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Pokračoval, že krom telematického systému musí jít o nový úsek dálnice, který je rovný a přehledný. „Zatím máme vybraná tři místa a D48 mezi nimi není. To se ale postupem času může změnit. Každopádně první úseky s vyšší rychlostí začnou fungovat do dvou let,“ dodal František Jemelka.

Telematické systémy jsou na dálnicích důležité proto, že mohou průběžně upravovat provoz, například v případě náledí či snížené viditelnosti.

Další zprávy z regionu