Táhne se to, zlobí se lidé kvůli rekonstrukci „malé“ Jablunkovské

Jde to pomalu a na stavbě se často vůbec nic neděje. Tak komentují lidé rekonstrukci „malé“ Jablunkovské v Třinci. Vadí jim rozkopané chodníky i cesta. Vedení města ale oponuje – práce jdou podle plánu a urychlit se nedají.

Opravy „malé“ Jablunkovské jdou podle plánů. Foto: mr

„Podívejte se na to, nic se tu neděje. Práce stojí, a přitom my tady musíme chodit a normálně žít,“ rozčilovala se starší žena.

Proč se občas stavební práce zastaví, vysvětlila vedoucí odboru investic magistrátu Alexandra Lipowská. „Součástí rekonstrukce jsou přeložky plynu a vodovodu. Jednotlivé dílčí kroky oprav ale musíme konzultovat s provozovateli sítí. Jinými slovy, když do země položíme trubku, která má spojovat domy, musíme ji nechat zaměřit, udělat geometrický plán a poslat správci sítě. Ten vše zkontroluje a třeba pošle připomínky, které se musí zapracovat. Až ve chvíli, kdy od něj dostaneme souhlas, můžeme s pracemi pokračovat,“ argumentovala s tím, že tyto administrativní úkony nejsou fyzicky vidět na postupu stavebních prací.

Největší letošní třinecká rekonstrukce začala 25. června. Stavba o délce 730 metrů je rozdělena na dvě etapy. První v úseku od ulice Okružní po Nerudovu má být hotova do konce října. Druhá etapa pokračuje od Nerudovy po napojení na ulici Jablunkovskou. „Zde se bude pracovat, dokud to počasí nebo koronavirová situace dovolí. Pak se rekonstrukce po dobu zimních měsíců přeruší a práce se dokončí na jaře,“ doplnila Lipowská.

„Malá“ Jablunkovská po rekonstrukci volala desítky let. „Její modernizace sice přináší nepohodlí a dopravní omezení, na druhou stranu se těšíme, že bude tato frekventovaná spojnice mezi Starým Městem a Lyžbicemi bezpečnější a naše město zase o něco hezčí. Prosíme občany o pochopení, trpělivost a zvýšenou opatrnost,“ uvedla primátorka Věra Palkovská.

Další zprávy z regionu