Telátka jsou pro děti magnetem

Je libo pohladit si čerstvě narozené telátko nebo přítulnou hnědou kozu? Nebo raději prasátko vyhřívající se na sluníčku? Není problém, zemědělský dvorek v Dolní Lomné je opět otevřen veřejnosti.

Na návštěvě na farmě v Dolní Lomné. Foto: tm

„Tuhle hnědou kozu máme pořád doma, na pastvu nechodí. Je to takový mazlíček a hlavně, když si uvaříme kávu, nadojíme si do ní čerstvé mléko od této kozičky. Kravské mléko mi už v kávě tolik nechutná jako kozí,“ řekl na úvod Radoslav Gomola, který se o zvířata stará. „Chováme je tady už pěknou řádku let, ale až před sedmi lety jsme vše zpřístupnili veřejnosti. Iniciátorem bylo vedení obce. Chtělo mít v Dolní Lomné další lákadlo pro turisty,“ dodal chovatel.

Dle jeho slov tvoří 90 procent návštěvníků právě turisté, a to nejen ti, kteří jdou jen kolem, ale i ti ubytovaní na Jablunkovsku. Třeba z Bukovce, Mostů u Jablunkova. „V tomto případě se jedná o letní prázdniny. V květnu a červnu zde docházejí hlavně školní výlety a mateřské školy. Dojíždějí i z Ostravy nebo Karviné. Přece jenom nabízíme pohled na jiná zvířata než třeba ostravská zoo. Organizovaným zájezdům děláme průvodce, jinak se lidé mohou procházet volně. Na informačních tabulích se dozví, co tady mohou vidět,“ vysvětlil Gomola.

Hned na začátku je včelí úl, který bývá přes léto částečně prosklený, aby příchozí viděli, co se děje uvnitř. Kousek dál odpočívá na sluníčku prase. „Má tři roky a není na zabití. Je to náš mazlíček. Stejně jako hnědá koza, která nás doprovází,“ vysvětluje chovatel. O něco dále se snaží stát na nohách čerstvě narozené telátko. Na světě je jeden týden a v brzké době bude mít parťáka, protože vedle ležící kráva je březí. Právě telátka se vždy těšívají největšímu zájmu dětských návštěvníků.

Dále a ve stínu odpočívá poník, kdákají slepice, pobíhají kačeny. „Kachna indická běžec je dobrá na likvidování slimáků, kteří trápí zahrádkáře. Tato kačena je sežere a přitom se chová šetrně k vysázené zelenině,“ vysvětluje Gomola.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu