Tělocvična pro české i polské školáky má základy

Čilý stavební ruch panuje v prostoru mezi polskou ZŠ Gustawa Przeczka a českou 1. Jubilejní Masarykovou ZŠ, kde vzniká nová tělocvična.

Moderní tělocvična, kde si zasportují děti dvou škol, přijde na 82 milionů korun. Foto: město Třinec

Na stavbu sportovní haly se vydalo ve čtvrtek 2. srpna i vedení města Třince společně s ředitelkami české i polské školy, aby se v rámci kontrolního dne seznámilo s postupem prací. Přesvědčili se, že má budoucí tělocvična hotové základy a firma se nyní chystá na montáž ocelové konstrukce. „Chystáme se stavět opěrné zdi a 13. srpna začínáme montovat ocelovou konstrukci, která by měla být hotová na konci srpna. Pak přijde na řadu spojovací krček s českou základní školou, opláštění objektu, příčky, zdění a další kroky,“ vyjmenoval stavbyvedoucí Pavel Baraník ze společnosti Hochtief.

Nová tělocvična by měla být podle předpokladů hotova na jaře 2019 a bude sloužit jak žákům ZŠ Gustawa Przeczka, tak žákům sousední Jubilejní Masarykovy základní školy. Školáci tak budou mít potřebné kvalitní a moderní zázemí nejen pro sportovní, ale i kulturně společenské aktivity.

V nové budově budou mít žáci k dispozici kromě samotné tělocvičny také menší zrcadlový sál, který využijí například při rytmice nebo tanci. Projekt pamatuje i na učitele tělocviku, kteří zde budou mít své kabinety, a nezbytnou součástí budovy bude i sociální zařízení včetně sprch. Tělocvična nabídne veškeré potřebné zázemí pro řadu sportů jako je volejbal, košíková, badminton, florbal atd. Bude vybavena také elektronickou tabulí, teleskopickou tribunou, sportovním zařízením a ochrannými sítěmi. Všechny školní budovy budou s tělocvičnou propojeny v jeden celek chodbou nebo krytým zastřešením, takže se do ní děti pohodlně dostanou suchou nohou. Budoucí tělocvična poslouží nejen žákům polské a české základní školy, ale budou ji moci využít i rodiče žáků, sportovní kluby a širší veřejnost.

Dvouměsíční prázdninové volno je v areálech škol každoročně využíváno k rekonstrukcím a stavebním úpravám. Kompletní rekonstrukcí procházejí během letošních prázdnin také venkovní sportovní areály u ZŠ Slezská na Terase, u ZŠ Kaštanová na Sosně a u ZŠ a MŠ s polským jazykem vyučovacím v Oldřichovicích. Školáci se mohou těšit na moderní hřiště s veškerým zázemím pro své sportovní a pohybové aktivity.

„Když jsme spočítali, kolik finančních prostředků putovalo do sportovišť, tělocvičen, dětských hřišť a herních prvků za poslední čtyři roky, došli jsme k číslu 333 milionů korun. Jsme přesvědčeni, že investice do dětí a mládeže se vždy vrátí,“ dodala starostka.

 

Další zprávy z regionu