Teplá zima i jaro přejí klíšťatům

Repelent, holínky a vhodný oděv. Takovou výbavu by si měl opatřit každý, kdo míří do přírody. Teplé počasí a nezvykle mírná zima způsobily, že se nebývale dobře daří klíšťatům. Nevadí jim ani nynější změna teplot.

Klíšťata jsou aktivní. Je třeba s nimi v přírodě i parcích počítat. Foto: Adobe Creative

Vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou borreliózu SZÚ Kateřina Kybicová potvrdila, že aktivita klíšťat je už nyní nezvykle vysoká.

„Zaznamenali jsme ji v rámci projektu Klíšťata ve městě, jemuž se věnujeme s kolegy z Akademie věd a z VŠB TUO. Klíšťata jsme sbírali v Praze, Českých Budějovicích a Ostravě, kde naše instituce sídlí. V průběhu celého roku a ojediněle i v zimních měsících jsme aktivní klíšťata zaznamenali,“ upozornila.

Vysoký výskyt klíšťat je podle ní daný postupnou změnou klimatu. Navíc v parcích ve městě bylo letos sněhu opravdu málo.

„Tito paraziti jsou aktivní už při pěti stupních nad nulou a v osmi stupních jsou schopni změnit své stadium. Velké výkyvy teplot, kdy je jeden den 21 stupňů Celsia a druhý den jen 10, nehrají pro klíšťata velkou roli. Všechny tyto teploty klíšťatům vyhovují, špatné jsou pro ně mrazy nebo extrémně vysoké teploty. A hlavně jim nevyhovuje sucho,“ vysvětlila.

Lidé by se proto měli před každou vycházkou do přírody nastříkat repelentem, a to i v případě, že si jdou sednout jen do parku ve městě. Navíc parazitolové ze zdravotního ústavu vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu. Vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc, než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte nalezli bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 % klíšťat.
Odborníci doporučují také očkování. Dostupné je ale zatím jen proti klíšťové encefalitidě. Zdravotní pojišťovny na něj obvykle přispívají. „Pro dospělé to dělá 1 000 korun a pro děti dokonce 1 500 korun,“ upřesnila tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Státní zdravotní ústav si posvítil i na různé ochranné pomůcky proti klíšťatům. „Otestovali jsme funkčnost takzvaných repelentních náramků. Vybrali jsme v prodejnách čtyři běžně dostupné výrobky od různých firem a provedli odborné testy. Výsledky potvrdily, že ochranný účinek, který náramky slibují až po dobu několika týdnů, jednoduše řečeno neexistuje,“ potvrdila mluvčí ústavu.

Doplnila, že lidé by měli jako ochranu používat certifikované repelenty s účinnými látkami (např. DEET, IR 3535, icaridin) a samozřejmě očkování.

Další zprávy z regionu