Těšínská zdravka se loučila s absolventy

Téměř 50 absolventů Agel Střední zdravotnické školy v Českém Těšíně se rozloučilo se školou.  Mladí nadšenci pro zdravotnictví a ošetřovatelství z oborů praktická sestra a zdravotnické lyceum si s úlevou a trochou nostalgie oddechli po náročném období maturitních zkoušek, které většina zdárně zvládla.

Mladí zdravotníci odmaturovali. Řada z nich posílí týmy sestřiček v nemocnici. Foto: Agel

Slavnostní ceremoniál, který se konal začátkem června v Chutěbuzi,  zahájila zástupkyně ředitele školy Karin Delongová. Ocenila snahu a píli absolventů a popřála jim hodně štěstí. „Většina maturantů doběhla do cíle a ukončila maturitní maraton. Jako další absolventi školy stojí na prahu dospělosti a je jen na nich, jakou další cestu a směr si zvolí. Za vedení školy a celý pedagogický sbor jim přejeme hodně štěstí v osobním i profesním životě,“ řekla.

Maturitní zkoušky prověřily znalosti a dovednosti žáků v teoretických i praktických předmětech. Součástí zkoušek byla i praktická zkouška, která se konala na lůžkovém kardiologickém a chirurgickém oddělení Nemocnice Agel Třinec-Podlesí. Maturanti si museli poradit s plánováním a realizací ošetřovatelského plánu u vybraných pacientů, včetně komplexní ošetřovatelské péče.

„Našim maturantům se nyní otevřela další cesta nejen do světa zdravotnictví. Víme, že většina absolventů má v plánu dále studovat, a to obory jako všeobecná sestra, dětská sestra nebo dentální hygiena a zubní laborant. Někteří jsou už nyní přijati na medicínu, některé čeká studium stomatologie a diagnostických metod,“ pokračovala Karin Delongová.

Výjimkou podle ní ale nejsou ani absolventi, kteří rovnou nastoupí do zdravotnictví na pozici praktické sestry, a to na plný, ale i zkrácený úvazek při studiu. Oblíbená je u žáků například i nemocnice na Podlesí. „Zajímavostí je, že pár jedinců si vybralo obory mimo zdravotnictví, a to například kriminalistiku,“ podotkla.

Další zprávy z regionu