Testování navíc bude nemocnice vymáhat

Dluh ve výši sto tisíc korun řeší Nemocnice Třinec. Peníze musí vymáhat na svých pacientech. Nechali se totiž testovat zdarma, aniž by na to měli podle platných pravidel nárok.

Testování je sice zdarma, ale jen určitý počet za měsíc. Ilustrační foto: archiv

Zdravotnické zařízení tak nyní složitě všem vystavuje složenky a doufá, že lidé dlužnou částku, o níž nemají ani potuchy, zaplatí. Pochybení přitom neleží na bedrech špitálu.

„V médiích je chybně prezentováno, že testování probíhá zdarma. To je ale pouze poloviční pravda, jelikož podmínky, za kterých je pro žadatele testování zdarma, stanovilo Ministerstvo zdravotnictví ČR již 14. prosince 2020,“ vysvětluje vedoucí oddělení zdravotních pojišťoven Nemocnice Třinec Taťána Červenková.

Za osobu, která je účastníkem veřejného zdravotního pojištění v České republice, uhradí náklady na testování v odběrovém centru jeho zdravotní pojišťovna. „Lidé, kteří ale covid prodělali a zároveň u nich neuplynulo více než 90 dnů od prvního TP-PCR testu s pozitivním výsledkem, na úhradu od pojišťovny neměli nárok. To věděl málokdo,“ upozornila Taťána Červenková.

Po několika změnách nyní platí, že pojištěncům uhradí zdravotní pojišťovna antigenní test jedenkrát za sedm dní a PCR test dvakrát za měsíc. Zrušila se rovněž i výjimka u osob v ochranné lhůtě po prodělání onemocnění.

Více najdete dnes v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu