Třanovičtí zvětšili školu

Kapacitu školy, která mohla už letos dosáhnout svého maxima, se rozhodli v Třanovicích navýšit přístavbou. Nové místnosti už čekají pouze na páteční kolaudaci a po získání potřebných souhlasů se děti budou moci začít vzdělávat v nových učebnách.

Nová třída, kde se bude moct vzdělávat až třicet žáků. Do učebny škola lavice teprve nastěhuje. Foto: fm

Nedostačující počet míst se snažila základka v Třanovicích řešit už v minulých letech, kdy požádala o navýšení kapacity z původních 65 míst na 75. Ani deset židlí navíc však nestačilo a aby nebylo nutné malé Třanovčany odmítat, obecní úřad nechal vytvořit projekt, zajistil dotaci na ministerstvu školství a loni v červnu začal přistavovat a rekonstruovat. Krok tak nyní zajistí místa pro celkem sto žáků.

Nešlo přitom jen o prostor pro běžné školní hodiny. „Výuka je jen jedna věc. Když jsme ale chtěli provozovat také volnočasové aktivity, docházelo nám místo a nechtěli jsme, aby veškerý program probíhal pořád v těch samých místnostech,“ popsal ředitel základky David Molitor s tím, že škola nejen přistavovala, ale využila také místností, které už měla.

Vzdělávací instituce tak zrenovovala podkroví, kde zajistila přístup žákům, a to včetně bezbariérového výtahu. „Právě tato plošina byla jednou z podmínek, abychom dostali dotaci z ministerstva školství,“ potvrdil starosta Jiří Tomiczek a upřesnil, že z celkových 11 milionů korun, které navyšování kapacity školy spolklo, jim 9 milionů zaplatil právě rezort školství. Půda, již základka doposud využívala jen jako úložiště, je tak nyní využitelná pro dvě oddělení družiny.

V nově postavené části budovy pak vznikla třída pro třicet dětí. V ní jsou umístěny i speciální pomůcky, jako moderní dotykový panel či dataprojektor s ultrakrátkou projekční vzdáleností, pro interaktivní vyučování. Hned vedle učebny pak škola získala také nová sociální zařízení a kabinet pro učitelé.

O poschodí níže se rozrostla i jídelna. „Stravovací zázemí však ještě není zcela hotové. Teprve v příštích dnech nám polepí stěny tapetou s motivy lesa, což bude vytvářet efekt, jako kdyby děti jedly v přírodě,“ doplnil ředitel. Na tento prostor pak navazuje také přistavěný kus kuchyně i kancelář její vedoucí.

„Kolaudovat sice budeme až v pátek, předvést zrekonstruované prostory veřejnosti jsme se ale rozhodli už o týden dříve během dne otevřených dveří. Chtěli jsme rodičům ukázat, kde se jejich děti budou vzdělávat. Byl to ale zároveň jediný termín, protože dříve tu bylo ještě staveniště,“ uzavřel ředitel David Molitor.

Další zprávy z regionu