Trápení končí. Auta míří na obchvat

Na jedenáct tisíc aut denně projelo napříč obcemi Ropice, Hnojník, Střítež a Nebory. Tomu je ale nyní konec. Jejich obyvatelé se dočkali. Od dnešního odpoledne je obchvat Třince delší o poslední úsek Třanovice – Nebory, kterým se zatím jezdí v polovičním profilu.

Ministr dopravy Martin Kupka dostal během otvírání obchvatu dárek - mapu a buzolu. Foto: mr

Slavnostního otevření silnice I/68 v úseku Třanovice – Nebory se ve 14 hodin ujali ministr dopravy Martin Kupka, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl a primátorka Třince Věra Palkovská. Aktu se zúčastnili starostové okolních obcí, zástupci Třineckých železáren, zhotovitelů a další hosté.

„Dnešek je významným dnem pro řidiče, ale především pro občany okolních obcí. Mám obrovskou radost, že je již nebudou trápit exhalace a hluk z projíždějících nákladních aut a že se zvýší bezpečnost a plynulost silničního provozu,“ uvedla primátorka.

„Pro celou společnost je pozitivní zpráva, že i v dnešní těžké době jsme schopni otevírat tak velké a významné stavby. Uleví se místním lidem a také doprava bude bezpečnější,“ podotkl ministr Martin Kupka. S úsměvem dodal, že částečné otevření posledního úseku obchvatu je sice malým krokem pro Česko, ale velkým pro celé Třinecko.

Radek Mátl připomenul, že stavbu po celou dobu provázely problémy. „Ať už šlo o majetkoprávní vypořádání s majiteli pozemků, nebo o předělávání projektové dokumentace týkající se mostů, až po problémy klimatické, kvůli nimž jsme stavbu nestihli otevřít v prosinci. Nakonec jsme to zvládli a věřím, že v srpnu se tady potkáme znovu a zprovozníme obchvat ve všech pruzích,“ poznamenal.

Primátorka pak připomenula, že Martin Kupka je už třináctý ministr dopravy, kterého ve svém působení na magistrátu zažila. „A protože je zároveň i milovníkem orientačního běhu, připravili jsme pro něj překvapení. Speciální zarámovanou mapku Třince i s buzolou, aby vždy trefil k nám ve chvíli, kdy ho zde bude zapotřebí,“ usmála se primátorka. Dárek mu předala mistryně světa v orientačním běhu Jana Cieslarová Bruková.

Pro generálního ředitele ŘSD Radka Mátla si primátorka připravila tradiční hokejku od Ocelářů a pro ty, kteří se budou podílet na dokončení obchvatu, medovinu, aby měli na práci dostatek sil.

Starostové obcí, jejichž obyvatelé roky trpěli nadměrnou dopravou, se shodují na jednom slově – úleva. „Velké plus je samozřejmě v tom, že se konečně zbavíme nejen kamionové, ale i osobní dopravy. A co bude dál? Pokusíme se prosadit nějaké úpravy v naší obci, abychom zde zpomalili provoz a zvýšili bezpečnost chodců,“ naznačila starostka Hnojníku Dagmar Malíková.

Velmi podobná slova nacházela i starostka Stříteže Michaela Porvisová. „Zklidní se doprava, přestanou přes nás projíždět kamiony a nám se bude žít příjemněji. Dnes velice často, když chci z vedlejší silnice vyjet na tu hlavní, čekám i pět minut. Když jede vlak a zavřou se závory, tvoří se šílené kolony. Trápí nás hluk i výfukové plyny. A to vše snad končí,“ věří Michaela Porvisová.

Pokračovala, že obec bude bezpečnější i pro místní děti. Navíc zde policie umístí dopravní značky zakazující průjezd aut nad 12 t tranzit. „Snad to budou jejich řidiči respektovat,“ doplnila.

Podobně se vyjádřila i starostka Ropice Gabriela Szmeková. „Každý týden se u nás stala nějaká dopravní nehoda. V obci byl hluk, velká prašnost, lidé se necítili bezpečně. Věříme, že toto všechno skončí,“ doufá starostka. Požádá také dopravní inspektorát, aby zpočátku dohlédl na to, že si kamiony nebudou i nadále přes Ropici zkracovat cestu. „Máme přislíbeno, že zákazové značky k nám umístí hned po otevření obchvatu,“ doplnila.

Celý článek najdete v zítřejším Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu