Tři, dva, jedna, další kolo kotlíkových dotací je tady

Zájemci o příspěvek na ekologický zdroj tepla by měli zbystřit pozornost. Čtvrté kolo dotací začíná. Ostrý příjem elektronických žádostí spustí Krajský úřad Moravskoslezského kraje 13. června v 10 hodin. Nastavené podmínky umožňují během realizace změnit zvolený zdroj tepla.

Ilustrační foto: archiv

„Rozhodně doporučuji si žádost podat už teď, na provedení výměny pak totiž mají úspěšní žadatelé až dva roky. Navíc je během této doby možné, třeba v reakci na aktuální situaci na trhu, změnit původně plánovaný zdroj tepla. Dotační podmínky to umožňují,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a připomněl, že si lidé mohou zažádat o příspěvek na tepelné čerpadlo a kotel na biomasu.

Dotaci je možno využít i zpětně na kondenzační plynový kotel instalovaný nebo závazně objednaný do letošního 30. dubna. Na čerpadlo je možno získat až 187 a půl tisíce korun, na kotel na biomasu stát spolu s příspěvkem kraje přispívá až 137 tisíc korun, příspěvek na kondenzační plynový kotel je až 107 a půl tisíce korun. Další příspěvek, který bude vyplacen s kotlíkovou dotací, pak poskytuje v různých výších 102 obcí v regionu.

Zákaz využívání neekologických kotlů 1. a 2. třídy, který měl původně platit již od září tohoto roku, se s ohledem na aktuální situaci v energetice oddálí.

„Zákaz bude s největší pravděpodobností odložen o dva roky, tedy na září 2024. Rozhodně by to ale neměl být signál pro to, aby lidé s výměnou otáleli. Lidé se výměně nevyhnou, jen se musí rozhodnout, zda si teď zažádají o dotaci, nebo zda pak nový kotel budou kupovat ze svého,“ upozornil hejtman kraje Ivo Vondrák s tím, že v předchozích třech kolech kotlíkových dotací byl v Moravskoslezském kraji schválen příspěvek na výměnu 23 a půl tisíce zdrojů tepla.

Podle odhadů by mělo být v regionu ještě vyměněno dalších zhruba 25 tisíc neekologických kotlů.

Další zprávy z regionu