Třinci se v neděli rozbuší srdce, které pomáhá

Už popatnácté si lidé z Třince a širokého okolí spojí zábavu s dobročinností na akci Srdce Evropy. Letošní program je spojen s Evropským týdnem mobility. V neděli se v hutnickém městě pobaví asi každý.

Minulý rok přilákal koncert Srdce Evropy davy spokojených návštěvníků. Foto: pm

Kvalitní muzika, dobrá zábava, poučení a také možnost pomáhat lidem v nouzi. Toto vše skrývá tradiční akce Srdce Evropy, která se bude konat na náměstí Svobody v Třinci v neděli 22. září. Je určena všem bez rozdílu velu.

Finanční dary od sponzorů spolu s výtěžkem z prodeje symbolických srdíček poputují jako každý rok na dobročinné účely a podpoří záslužnou činnost místních neziskových a příspěvkových organizací. „Během koncertu se můžete na náměstí zároveň seznámit s organizacemi, které v Třinci působí v sociální oblasti a poskytují své služby potřebným,“ upřesnila mluvčí třineckého Magistrátu Šárka Szlaurová.

V bohatém programu, který odstartuje ve 14.30, si i letos přijde na své celá rodina. Na pódiu se představí řada hudebních osobností v čele s Heidi Janků či Markem Ztraceným. Koncert Srdce Evropy doprovodí zdravý pohyb a čistá doprava. Třinec se připojí k Evropskému týdnu mobility

Náměstí Svobody bude v neděli 22. září plné energie už od dopoledních hodin. „Příchozí se mohou těšit na atraktivní podívanou a množství aktivit v duchu hesla Pokrok nezastavíš, které ukážou, jak je možné se po městě pohybovat rychle, chytře a zároveň ohleduplně k životnímu prostředí,“ upozornila mluvčí.

Svůj bohatý program bude mít připraven od 10 hodin Knihovna Třinec, tentokrát ale na parkovišti u finančního úřadu. Lidé si mimo jiné vyzkouší virtuální realitu, roboty, ozoboty a nejnovější technologické hračky.  Hlavním bodem bude od 10 do 12 hodin soutěžní trasa, na které si lidé vyzkouší, jaké je to trávit den bez auta. Milovníkům starých aut potěší výstava veteránů a historických autobusů, které budou k vidění od 10 do 17 hodin. Na své si přijdou ale i příznivci pokrokových dopravních prostředků poháněných elektřinou. V prostoru mezi náměstím Svobody a TGM a na Lidické ulici budou od 10.00 do 17.00 k dispozici elektrokola, koloběžky a další elektrovozítka, která si budou moci zájemci na místě vyzkoušet.

Speciální program chystá i kino Kosmos, které od 10 hodin dětem promítne pohádku Tlapková patrola. Pokud malí diváci přijedou na odrážedle či jiném dopravním prostředku s vlastním pohonem, mohou se navíc těšit na sáček popcornu zdarma. Program pak bude dále pokračovat. Na své si přijdou teenageři i dospělí. V průběhu celého dne bude v prostorách kina k vidění také výstava vítězných výtvarných prací žáků základních škol na téma Jak si představuji dopravní prostředek budoucnosti.

V souvislosti s těmito akcemi a v duchu Mezinárodního dne bez aut bude v neděli 22. září 2019 od 8 do 18 hodin uzavřena ulice Lidická v úseku od kruhového objezdu u Prioru po přechod pro chodce u Alberta včetně sjezdu na náměstí TGM, parkoviště u finančního úřadu, místní komunikace před kulturním domem Trisia a veřejného parkoviště u hotelu Steelhouse. Autobusy MHD budou po dobu uzavírky jezdit náhradní trasou po ulici Koperníkova a zastávka Terasa Kosmos nebude po dobu uzavírky obsluhována.

Další zprávy z regionu