Třinci to není jedno! Alkohol a cigarety dětem nepatří

Statistika odhaluje, že děti si dají první sklenici alkoholu průměrně ve věku 11 let. Vedení města Třince ale říká: Nám to není jedno!

S kampaní Bez vás si nevezme se seznámili i zastupitelé Třince na posledním zasedání. Foto: mr

Pracovníci třineckého magistrátu se spojili s klubem Bunkr a společně se pustili do kampaně zaměřené právě na prodej a podávání alkoholu a tabákových výrobků mladým lidem ve věku do 18 let.

Ve městě se v těchto dnech objevily čtyři billboardy se sloganem Bez vás si nevezme. Je totiž dost znepokojivé, že za první zkušeností dítěte s alkoholem stojí plnoletý člověk, který mu jej poskytne. „Tolerance dospělých k prodeji cigaret a alkoholu mladistvým je v naší zemi oproti jiným neuvěřitelně vysoká. Proto vnímáme, že je třeba širokou veřejnost vytrhnout z lhostejnosti a tiché tolerance porušování tohoto zákona,“ řekl náměstek primátorky Radim Kozlovský.

Do třineckých pohostinství a obchodů vyrazili proto dobrovolníci, kteří mají hospodské i prodavače podpořit v tom, že neprodat alkohol a cigarety nezletilým je krok správným směrem. V regionální televizi, na plátně třineckého kina a na LCD obrazovkách v autobusech MHD poběží spoty se stejnou tematikou a na říjen jsou pro školáky a gymnazisty připraveny přednášky protidrogové prevence se zaměřením na alkohol a cigarety. „Účelem kampaně není démonizovat alkohol a cigarety jako takové, ale poukázat na problém snadné dostupnosti alkoholu lidem mladším osmnácti let,“ dodal Kozlovský.

Děti často vnímají alkohol ne jako riziko, ale pouze jako nástroj zábavy, případně chtějí jeho prostřednictvím ukázat vzdor nebo poukázat na svoji nezávislost. Málokdy si ale už uvědomují, že alkohol i tabák škodí jejich tělu mnohem více, než tuší.

Další zprávy z regionu