Třinec chce vypudit bezdomovce ze svých ulic

Sjíždějí se do Třince z širokého okolí, žebrají, a to často dost nevybíravě. Obsazují lavičky v parcích, znečišťují a obtěžují své okolí. Město ale už toho má dost! Rozhodlo se, že zakročí rázněji a vytlačí je z města.

Na jednání panovala shoda - bezdomovci často zneužívají sociální systém. Foto: mr

Na třineckém magistrátu se po roce opět sešlo vedení města se zástupci policie, strážníků, sociálních pracovníků a neziskových organizací. Snaží se vymyslet, jak vytlačit bezdomovce a nepřizpůsobivé, kteří sami nechtějí svou situaci řešit a jen využívají štědrých sociálních výhod. „Třinec má velké srdce, což je správné a dobré. Chceme pomáhat těm, kteří pomoc potřebují, stojí o ni a nesou zodpovědnost za své chování. Bohužel máme v Třinci jedince, kteří chtějí jen brát,“ uvedla primátorka Věra Palkovská.

Podle ní se do hutnické metropole sjíždí bezdomovci i proto, že zde funguje nadstandardní sociální výpomoc. „Přijedou z okolních měst i z dálky, najedí se zdarma, dostanou oblečení, a pak žebráním vydělají peníze na alkohol,“ pokračovala primátorka. Podle ní je třeba znechutit takovým lidem pobyt v Třinci, protože oni už to většinové společnosti dávno dělají. Třeba tím, že nedbají na svou hygienu a obsazují pěkná místa ve městě, která tak neslouží jeho obyvatelům.

„Pravidelně zde řešíme asi 35 problémových osob, z nichž 16 je místních a zbytek z jiných měst. Poslední dobou bohužel až padesát procent naší činnosti souvisí s problémy spojenými s bezdomovci, což už je docela tristní,“ upozornil zástupce velitele třineckých strážníků Libor Motyka. Řekl také, že mnoho bezdomovců se rekrutuje z řad narkomanů. „Znám případy, kdy mladí lidé začnou brát drogy a za čtyři, pět let končí na ulici. Ostatně drogy jsou velkým problémem Třince,“ dodal.

Na jednání zazněly návrhy, jak nepřizpůsobivé bezdomovce dostat z Třince. Vzhledem k tomu, že o místa v azylových domech mají hojně zájem i lidé, kteří nejsou místní, zvažuje město omezení jejich kapacity. Dále se do zimy nebude rozdávat polévka. „Máme připravenou kampaň Na cestě z ulice, na niž chceme získat dotaci. Bude zaměřená na občany, kterým vysvětlíme, že když žebrajícím a bezdomovcům dají peníze, nepomáhají. Páchají tím dobro za každou cenu, které ale nepřináší nic dobrého,“ je přesvědčen náměstek primátorky Radim Kozlovský.

Více si můžete přečíst v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu