Třinec dnes patří studentům, začal Majáles

Vůbec poprvé v historii Třince se dnes koná Majáles, slavnost všeho studenstva z hutnické metropole. Hlavním dějištěm je prostranství před kulturním domem Trisia. Mladí lidé se tam baví a oslavují svůj studentský bezstarostný život.

Majáles začal slavnostními průvody. Na snímku jsou žáci Střední odborné školy Třineckých železáren. Foto: mr

Vše začalo veselými průvody. Studenti Střední odborné školy Třineckých železáren, Gymnázia Třinec a Třinecké obchodní akademie Tria dorazili na místo před půl desátou dopoledne. Na podiu je přivítali tři zástupci těchto škol. Přišla i primátorka Třince Věra Palkovská, která jim předala symbolické klíče od Třince.

„Dnes toto město patří jen vám. Starejte se o něj prosím dobře,“ řekla jim a dodala : „Majáles znamená oslava krás studentského života. A dneska bych řekla, že je to ještě jedna oslava, protože od dnešní půlnoci přestávají platit covidová opatření, takže se můžeme potkávat, usmívat se na sebe a být zkrátka spolu. Hlavně ale, Třinec zase žije a dnes je to díky vám všem. A já vám za to děkuji, protože vím, že příprava takové velké akce je náročná a stojí spoustu úsilí.“ Doufá, že se z Majálesu stane tradice a tři školy se vždy dokážou domluvit a uspořádat ji.

Její slova potvrdila i studentka Střední odborné školy Třineckých železáren Johana Miková, která se ujala role moderátorky. „Nejnáročnější pro mě byla příprava textů, bylo toho strašně hodně. Potýkali jsme se i s nějakými problémy, organizace byla strašně náročná a bojovali jsme navíc s časem. Nakonec jsme to ale naštěstí stihli,“ oddechla si.

Studenti si pro všechny návštěvníky připravili program. Hned v úvodu Samuel a Víťa z prvního ročníku oboru mechanik strojů a zařízení ukázali ostatním, jak se odlévají medaile. Sklidili za to velký aplaus. Studenti pak sledovali vystoupení akrobatů, smáli se u divadelních scének nebo si i sami zacvičili.

Pořadatelé vyhodnotili i nejnápaditější kostýmy.

Odpoledne bude stage patřit mladé hudební scéně. Ve vnitřních prostorách Trisie si studenti poměří síly v počítačovém turnaji Counter Strike. Nechybí gastro zóna, kde se uskuteční workshopy s tématy příprava kávy, koktejlů nebo fine dinning pokrmů.

Po celý den probíhají také přednášky a diskuze na nejrůznější témata (cestování – Max Pavlas o Černobylu, Jan Lukačevič o Marsonautovi a spolupráci s NASA, kriminalita, zdravý životní styl a cvičení v podání Jakuba Enžla, životní příběhy místních rodáků v režii oceňované Knihovny Třinec a další.).

Od 13 hodin odpoledne se na venkovním pódiu široké veřejnosti představí žáci Základní umělecké školy Třinec, perfektní hudební kulisu zajistí Big Band ZUŠ Třinec s vokalistkami Martinou Honzákovou, Klárou Sikorovou a Magdalenou Majetnou.

Odpoledne od 16 hodin přijdou na řadu studenty oblíbení DJ Denis Fliptyck, české bratrské rapperské duo Dorian + Grey 256 a nakonec se představí jeden z nejznámějších rapperů na české scéně Renne Dang.

Majáles se koná pod záštitou Moravia Steel a Třineckých železáren.

Další zprávy z regionu