Třinec jde cestou čisté dopravy. Pomáhají mu firmy

Cyklisty, pěší i cestující veřejnou dopravou podporuje město Třinec. Vybudovalo pro ně hned tři projekty. Třešinkou na dortu je, že na ně nemuselo vynaložit ani korunu!

Zelená střecha na autobusové zastávce v cenru Třince. Foto: mr

Životní prostředí je v hledáčku magistrátu už mnoho let. I proto pořádá každoročně konferenci k Evropskému týdnu mobility. „Nepříznivá epidemiologická situace nám ale udělala škrt přes rozpočet, proto konferenci uspořádáme, až se situace uklidní. Chceme na ní starostům a primátorům představit příklady dobré praxe, které u nás ve veřejném prostoru přibyly díky jedinečné spolupráci,“ uvedla primátorka Věra Palkovská.

Řeč je o třech projektech. Prvním je autobusová zastávka v centru Třince, která dostala živou zelenou střechu. „Nově upravená zastávka má význam nejen ekologický, ale také edukativní, estetický a inspirující pro ostatní. Je u nás první vlaštovkou a rádi bychom, aby se objevily po městě i další,“ pokračovala primátorka. Střechu s travnatým kobercem financovala soukromá firma.

Dalším projektem je bezpečná úschovna kol v budově vlakového nádraží. Financovala ho Správa železnic, která vytvořila čistý a bezpečný prostor, kde si cyklisté kolo uzamknou, mohou si ho dofoukat či provést základní opravy. Na kola dohlíží i bezpečnostní kamera. V budoucnu navíc přibydou prostory pro elektrokola.

Podchod už není šedý, naopak jej zdobí krásné obrázky dětí. Foto: ŠS

Město dlouhodobě myslí i na pěší. Jedním z míst, které lidé často negativně hodnotili, byl podchod pod železnicí na ul. Žižkově ve Starém Městě. Nyní se podchod výrazně změnil díky kreativitě dětí ze Základní umělecké školy Třinec, které jej vyzdobily nádhernými kresbami. Ani tuto akci nemuselo hradit město, pomohla rovněž soukromá firma.

Celý článek najdete v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu