Třinec je k cyklistům přátelský

Už v červnu by se mohli první cyklisté rozjet po nové cyklostezce v místní části Konská. Město touto stavbou dává najevo, že jeho prioritou je podpora čisté dopravy. A hned plánuje další akce pro nemotorizované účastníky silničního provozu.

Nová cyklostezka má být hotová už v červnu. Foto: mr

Cyklostezka, díky níž se lidé na kolech dostanou z Třince do místní části Konská a na průmyslovou zónu Baliny, se začala stavět minulý rok. Po zimní pauze se práce rozeběhly 14. dubna. A dva měsíce nato už by měla být důležitá cyklistická tepna hotová. Město vyjde na zhruba 33,3 milionu korun. Kolem 18 milionů půjde z dotace.

V souvislosti se stavbou cyklostezky je v úseku před stavebninami a dalšími provozovnami doprava řízena kyvadlově semaforem. Omezení potrvá do 18. května. Autobusová zastávka Třinec, Konská, výklopník není do uvedeného data obsluhována.

Novou cyklostezku budou ve velké míře využívat i zaměstnanci Třineckých železáren. „Naši kolegové se díky ní dostanou do práce či z práce domů rozhodně bezpečněji, což považuji za její hlavní přínos,“ říká Ivo Žižka, ředitel pro personalistiku a vnější vztahy třinecké hutě.

Na předešlém zasedání zastupitelů představilo také vedení města aktualizovanou podobu strategického dokumentu Generel cyklistické dopravy v Třinci. „Třinec má generel od roku 2012 a vývoj jde dopředu. Naše město se mění, přibyl obchvat, a proto bylo třeba generel přizpůsobit potřebám současné doby,“ upozornila primátorka Věra Palkovská. Řekla také, že v posledních letech jsou v cyklodopravě nové trendy.

Krok po kroku tak Třinec zlepšuje zázemí pro cyklisty a stává se pro ně stále více přátelštějším. „Přibyly vyhrazené pruhy pro cyklisty, cyklotrasy, cyklostezky, veřejné pumpičky, servisní stojany, elektronabíječky a v neposlední řadě pamatujeme i na bezpečné parkování kol v cyklověži,“ připomenula primátorka.

Aktualizovanou podobu generelu cyklistické dopravy zastupitelům představil Martin Krejčí ze společnosti, která generel pro Třinec zpracovávala. „Město za uplynulých osm let udělalo v oblasti cyklodopravy neskutečný pokrok a je pro cyklisty o mnoho příjemnější. Hlavní tahy jsou vyřešeny cyklistickými pruhy, ale zůstávají tu některá bolestivá místa, kterým bude třeba věnovat pozornost,“ obrátil se kriticky na zastupitele a ukázal jim například fotografie podchodu, do kterého se cyklisté dostanou jen ztěžka.

Další zprávy z regionu