Třinec je po Vánocích v obležení potkanů

Houfy potkanů se po Vánocích vrhly na zbytky jídla, které Třinečané pohodili do popelnic i na zem v jejich okolí. Město zajistilo deratizaci dvou nejpostiženějších ulic. Zvažuje i změny v odpadovém hospodářství. Zástupci Třince však apelují na obyvatele města, aby nevyhazovali potraviny.

Potkani hodují na potravinách, které vyhodili lidé ze sídlišť. Foto: Martina Samiecová

Obyvatelé ulic Seifertova a Dukelská se po svátcích nestačili divit, kolik potkanů se vyrojilo v okolí popelnic. „To jsem snad ještě nezažila, vykukují z odpadkových košů a je jich hodně, něco by se s tím mělo dělat,“ glosovala rozhořčeně starší paní s pejskem.

Město v obou ulicích před několika dny provedlo mimořádnou deratizaci. „V těchto místech jsou podzemní nádoby na komunální odpad. Deratizační firma ve spolupráci s firmou Smolo nádoby nadzvedla a umístila do nich přípravek na hubení potkanů. Za čtrnáct dnů budeme postup opakovat,“ vysvětlila Eva Labajová z odboru životního prostředí.

Proč se potkani rozmnožili, ovlivňují podle ní dva faktory. Předně je to nezvykle teplé počasí a pak také nadměrné množství vyhozených potravin. „Lidé nechtějí hlodavce v ulicích, na druhou stranu jim ale sami vystrojují hody. Dávají jídlo toulavým kočkám do misek, ale co kočky nesní okamžitě, to spořádají potkani. Vyhazují z oken i celé bochníky chleba, zbytky cukroví. Nikdo se nemůže divit, jak to potom v ulicích vypadá,“ poukázala Eva Labajová.

S jejími slovy souhlasí náměstek primátorky Ivo Kantor. „Pokud jim člověk dennodenně zajišťuje stravu all inclusive, je to marný boj každého města nebo instituce. Snažíme se motivovat občany, aby se chovali zodpovědně. Pokud vyhazujeme zbytky jídla do nádoby na komunální odpad a kontejner po vysypání odpadu neuzavřeme, přispíváme k problému přemnožení populace potkanů. S tím souvisí věčný boj s nimi,“ upozornil Ivo Kantor.

To, že obyvatelé Třince vyhazují velké množství jídla, potvrdil jednatel firmy Smolo Tomáš Ondraszek. „Obyvatelé třineckých sídlišť vyhodí měsíčně 10 až 12 tun jídla. Nejčastěji je to ovoce a zelenina, pečivo, cukrovinky, maso, balené potraviny. Proto po dohodě s vedením města připravujeme nový systém separace, využívající speciální utěsněné nádoby na separaci jídelních zbytků. Jejich obsah by se svážel do bioplynové stanice, nádoby se budou vymývat. Samozřejmě z naší strany proběhne také edukační kampaň,“ zdůraznil Ondraszek.

Potkani žijí nejraději ve sklepích, na skládkách odpadků a v kanalizaci. Když nemají vhodné podmínky, budují si nory. Mají mláďata až čtyřikrát do roka, přičemž ve vrhu může být i 15 mláďat. „Potkani neumějí hladovět a už po dvou dnech bez jídla mohou zemřít. Znamená to, že pokud nebudou mít co žrát, pojdou,“ vysvětlil náměstek Ivo Kantor.

Město Třinec bojuje s hlodavci každoročními plošnými deratizacemi. Nejinak tomu bude i tento rok v březnu a posléze i na podzim, kdy čistí i podzemní nádoby na komunální odpad.

„Zvažujeme, že nahradíme stávající nádoby na směsný komunální odpad, které jsou zapuštěné do země, za jiný typ. V plánu je rovněž instalace speciálních nádob na gastroodpady,“ prozradil Ivo Kantor.

Další zprávy z regionu