Třinec letos ochromí velké dopravní stavby

Hutnické město čeká tento rok série dopravních omezení. Obyvatelé i řidiči se budou muset přizpůsobit rekonstrukci nadjezdu na ulici Závodní a ulice Kaštanová, stavbě parkovacího domu na Sosně, opravě několika cest a dost možná i výstavbě chodníku na Podlesí.

Rekonstrukce nadjezdu bude oříškem pro celé město a široké okolí. Foto: mr

Lidé tak stojí před výzvou – budu trpět za volantem, nebo zvolím jiný způsob dopravy? Vedení města chce v tomto nelehkém období snížit dopady těchto staveb na cestování ve městě. Podle primátorky Věry Palkovské se rok 2022 zapíše do dějin města Třince jako rok dopravní, kdy se proinvestovalo minimálně 230 milionů korun do dopravních staveb, pokud proběhne bez zádrhelů výběr zhotovitele na parkovací dům a na rekonstrukci Kaštanové.

180 dnů pro nadjezd
Největším oříškem bude podle ní rekonstrukce nadjezdu na ulici Závodní, která vypukne 1. března. Opravit se musí, podle statiků by se totiž musel do dvou let zcela uzavřít. Městu se ve spolupráci s třineckou hutí jeho uzávěru podařilo odložit do jara. Zároveň ale musí kvůli dotaci stihnout termín vyhotovení, ten je do konce srpna.

„Bude to trvat 180 dnů. Proto už nyní pracujeme na modelu, jak to bude s dopravou vypadat, a obyvatele města a okolí budeme v únoru informovat,“ slíbila primátorka. Zároveň ujistila, že hodlá 180 dnů v této složité dopravní situaci lidem co nejvíce zpříjemnit.

„Čas rekonstrukcí chceme zvrátit na dobu, kdy každý může změnit své návyky a udělat něco pro své zdraví i životní prostředí. Budeme proto pořádat různé akce a soutěže. Hodláme motivovat lidi, aby do práce chodili pešky nebo jezdili na kole. Anebo aby využívali městskou hromadnou dopravu, protože autobusem asi bude v tuto dobu jízda rychlejší a pohodlnější,“ nabádá primátorka.

Kaštanová letos v novém
V době, kdy bude uzavřen nadjezd, bude s největší pravděpodobností probíhat i oprava ulice Kaštanové. Město nemůže dobu této rekonstrukce ovlivnit, protože se na ní podílí spolu s Moravskoslezským krajem. „Kraj bude rekonstruovat Kaštanovou, my se budeme podílet tím, že opravíme chodníky, vybudujeme nové, pořídíme kvalitnější osvětlení nebo například upravíme vjezd ke kostelu a na hřbitov, aby byl bezpečnější,“ připomenula.

Zlepšení parkování na Sosně
Ve fázi přípravy druhého výběrového řízení je i výstavba parkovacího domu na Sosně. Opěrnou zeď opravilo město už minulý rok. Nyní se chystá dům pro 82 aut postavit, pravděpodobně se tak stane na jaře.

Celý článek najdete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu