Třinec na údržbě ušetřil, obce však ze zimy nejásají

Letošní zima byla z pohledu třineckých sypačů mírná. Milovníkům radovánek na sněhu to příliš radosti neudělalo, zato na třineckém magistrátu se radují, protože ušetřili tolik potřebné finance za zimní údržbu. Poněkud jiný pohled na věc ale mají v obcích.

Zimní technika v Třinci letos vyjížděla méně než v předchozím roce. Foto: Smolo

Málo sněhu i náledí. Třinečtí sypači letos měli rozhodně méně práce než minulou zimu. Za údržbu silnic i chodníků vydalo město téměř 10,5 milionu korun. O rok dříve to bylo více než 15,5 milionu korun.

„I v případě zimní údržby bohužel dochází k výraznému nárůstu vstupních nákladů, a to zejména v případě pohonných hmot, ale i posypové soli. V současné době došlo meziročně ke zvýšení vstupních cen o 24 procent,“ upozornil Petr Vykrut, který má čištění cest i chodníků na starosti.

Zimní údržba probíhá v období od 15. října do konce března. V posledních letech se ale prodlužuje i na duben. Nejinak tomu bylo i letos, kdy i v prvním jarním měsíci bylo potřeba uklízet sníh.
Během zimy se pracovníci nejvíce zaměřují na údržbu komunikací, po kterých jezdí městská hromadná doprava, a na dopravně exponované komunikace.

Horské oblasti
Například v Písku ale vnímali, že byla letošní zima ve srovnání s loňskou chladnější. „Přijde mi, že poslední zima byla náročnější. Zatímco v centru obce už sníh nebyl, v několika horských lokalitách jsme ještě silnice plužili a posypávali. Náklady na zimní údržbu nás vyšly na čtyři sta tisíc korun, což je dvakrát více než rok předtím. V rozpočtu si na udržování cest a chodníků v obci vždy vytváříme patřičnou rezervu,“ podotkla starostka Písku Věra Szkanderová.

V Horní Lomné se letošní zima do historie obce určitě nezapíše. „Letošní zimní údržba se nijak finančně nevymykala těm předchozím. Pamatujeme silnější sněhové nadílky, takže bych řekl, že se jednalo spíše o průměrnou zimu,“ konstatoval starosta Horní Lomné Kamil Kawulok.

Další zprávy z regionu