Třinec otevřel novou cyklostezku

Do práce, za sportovními výkony i zábavou mohou bezpečně vyrazit cyklisté po nové cyklostezce. Propojila Třinec s městskou částí Konská a slibuje bezpečnější a také komfortnější jízdu. Vyšla na více než třicet milionů korun.

Pokud lidé na cestě do práce vymění auto za kolo, bude to pro všechny výhra. Foto: mr

V úterý 23. června vyrazil po nové cyklostezce netradiční peloton složený z hostů, kteří slavnostně zahájili její provoz. „Děkuji všem lidem, kteří do práce jezdí a nadále i budou jezdit na kolech. Před osmi lety jsme tady v Třinci hovořili o vybudování werkové magistrály. Jsem rád, že se daří ji postupně budovat,“ podotkl generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.

Nová stezka pro cyklisty vede po obou stranách frekventované silnice směrem na Český Těšín a měří 3,6 km. Díky ní se lidé na kolech dostanou do Konské a na průmyslovou zónu mnohem bezpečněji a pohodlněji.

„Jde o jednu z nejnákladnějších staveb za poslední roky a bez dotace bychom do ní rozhodně jít nemohli,“ uvedla primátorka Třince Věra Palkovská. Městu se ale na její výstavbu podařilo získat dotaci z Evropské unie v rámci Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 18 milionů korun. Necelých 13 milionů korun musela radnice zaplatit ze svého.

Součástí slavnostního zahájení provozu cyklostezky bylo ocenění těch, kteří se zúčastnili akce Do práce na kole. Pořadatelé nejprve vylosovali tři úspěšné týmy – Kowale i Ślusarze, Purchaseři a M+M. Ceny dostali i borci, kteří se zúčastnili výzvy Do práce na kole, vyhlášené Třineckými železárnami – Martina Huczalová a týmy Denart a Harcov.

Více si o nové cyklostezce můžete přečíst v zítřejším Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu