Třinec pokračuje v boji se jmelím

Stromy obalené jmelím trápí Třinec. Odborníci dokonce nazývají současný stav kalamitou. Radnice proto spojila síly s Třineckými železárnami a vydají se do boje ruku v ruce. Na akci se podařilo získat dotaci, o dofinancování se pak postarají společně.

Stromy, které trápí jmelí dlouhodobě, mohou uschnout. Foto: mr

Jmelí sužuje stromy a ty pak postupně usychají. Radnice se ale nevzdává a spolu s Třineckými železárnami, na jejichž pozemcích ve městě rostou rovněž jmelím napadené stromy, spustí rozsáhlou záchrannou akci hned zkraje léta. „Podařilo se nám získat dotaci 2,5 milionu korun z Operačního programu Životní prostředí. Na ošetření stromů půjde celkem zhruba 3,7 milionu korun,“ uvedl náměstek primátorky Ivo Kaleta.

Z průzkumu vyplývá, že je potřeba ošetřit 552 stromů. Z tohoto počtu je 53 už v tak špatném stavu, že jejich záchrana není možná a budou muset být pokáceny.

„U každého stromu odborníci posuzovali jeho stav, provedli biologický průzkum a až poté navrhli vhodný způsob zásahu v takovém termínu, aby došlo k nejoptimálnějšímu způsobu likvidace jmelí a prodloužení životnosti vytipovaných dřevin,“ vysvětlila Halina Lisztwan z odboru životního prostředí třinecké radnice. Doplnila, že pokáceny budou pouze významně napadené dřeviny se špatným zdravotním stavem a nízkou perspektivou do budoucna.

Další zprávy z regionu