Třinec se ponořil do tmy, lampy svítí méně

Ulice hutnického města jsou po výměně osvětlení daleko tmavší, než byly ještě v nedávné minulosti. A zatímco někteří obyvatelé města kritizují, že nevidí na krok, vedení města se hájí tím, že světla nasvětlují přesně to, co mají, tedy komunikace. Nevytváří světelný smog a jsou úspornější.

Lampy svítí tak, aby nasvětlovaly komunikaci a ne okolní domy. Foto: mr

Paní Alena z Třince chodí domů z práce až kvečeru, kdy už panuje tma. „Vždycky to bylo v pohodě, ale najednou mám pocit, že nevidím na krok. Nechápu, proč světla skoro nesvítí. Je to až o strach. Rozhodně bych uvítala, kdyby ty lampy svítily jako doposud,“ posteskla si s tím, že ve tmě nedokáže najít ani klíče v kabelce.

Podobně reagovali v posledních dnech i lidé na sociálních sítích. Mnozí se obávají, že kvůli přítmí dokonce ve městě naroste kriminalita, další zase mají strach z pádů a úrazů.

Náměstek primátorky Ivo Kantor vysvětlil, že kdysi byli lidé zvyklí na starý typ svítidel, které nasvětlovaly nejen chodníky a cesty, ale i okolní budovy. Měly totiž zbytečně velký rozptyl. „Nyní jsou světla nastavena podle platných norem tak, aby svítila skutečně jen tam, kam mají. Cíleně míří na komunikace. Podařilo se nám tímto významně snížit světelný smog, což je samozřejmě jenom dobře,“ argumentoval Ivo Kantor.

Pokračoval, že lidé si musí na nový typ osvětlení jen zvyknout, pak už jim nepřijde, že je jiné a nenasvětluje zbytečně fasády domů.

„Chápu, že s tím může mít někdo problém. Na druhou stranu ale máme i kladné ohlasy, že už jim nesvítí světla do ložnice a je to daleko lepší. Každá změna vždy vyvolává nějakou reakci a bohužel ty kritické jsou vždy více vidět a slyšet, kdežto spokojení lidé pozitivní ohlasy nikde nenapíšou. A tak tomu je i v tomto případě. Přesto věřím, že těch spokojených je více,“ doplnil náměstek.

Město letos nechalo vyměnit více než tisíc svítidel za nová a úsporná světla. Díky tomu uspoří až osmdesát procent příkonu energie, čímž si sníží náklady na spotřebu elektrické energie a údržbu o zhruba milion korun ročně. Letos vyšla celá investice na zhruba 13 milionů korun, přičemž dotace tvořila deset milionů korun.

Vedení Třince nechalo vyměnit třetinu všech svítidel a postupně celý nový systém ladí, přeměřuje, kontroluje a přizpůsobuje novým proudovým hodnotám. Může proto docházet k zapínání veřejného osvětlení přes den, stejně tak i k výpadkům v nočních hodinách.

Pokud se podaří získat další dotace, bude město ve výměně zastaralých lamp pokračovat i v příštím roce, a to zhruba ve stejném objemu jako letos.

Další zprávy z regionu