Třinec se stává městem cyklistů a připravuje novinky

Město zdravější, město plné pohybu, město plné cyklistů. Takový má být Třinec. Lidé, kteří raději nechají auto v garáži a už vytahují kola, se mohou těšit na řadu novinek.

Cyklověž si pořizuje čím dál více měst. V Třinci funguje od roku 2017. Foto: fm

Cyklistická sezona je tady. Lidé si dávají servisovat svá kola a už vyráží do ulic. Třinec pro ně letos chystá několik novinek. „Naším cílem je zlepšovat životní prostředí, a právě podpora cyklodopravy je jednou z cest, jak toho dosáhnout. Proto chystáme několik opatření, která usnadní cyklistům pohyb po městě,“ prozradila primátorka Třince Věra Palkovská. Podle jejích slov je hutnické město stále přátelštější k cyklistům. „Pevně věřím, že díky dobrému zázemí budou lidé více a více objevovat výhody pohybu na kole, ať už formou aktivního odpočinku, nebo každodenního dojíždění do práce či za jinými povinnostmi,“ doplnila primátorka.

Nejvýraznější novinkou letošního roku je cyklostezka na Konské. Vznikne podél krajské silnice II/468 a díky ní se dostanou lidé na kole do místní části Konská a na průmyslovou zónu Baliny mnohem bezpečněji. Pruhy pro cyklisty a navazující cyklostezka povedou v délce 3,6 km po obou stranách ulice Nádražní a Těšínské od kruhového objezdu u „myší díry“ v Třinci až po nadjezd do průmyslové zóny na Balinách. „Jde o velkou třicetimilionovou investici, do které jsme se pustili jen díky dotaci,“ připomenula Věra Palkovská s tím, že cyklostezka by mohla být již letos v létě hotová. Cyklisté v Třinci od podzimu 2017 využívají na bezpečné parkování cyklověž. V České republice je jich už více než deset a další rychle přibývají. Od dubna bude u ní k dispozici nový servisní stojan s pumpičkou, který poslouží k drobným opravám či k dofouknutí pneumatik. Pro ty cyklisty, kteří cyklověž ještě nevyzkoušeli, připravuje město předváděcí ukázky obsluhy cyklověže.

„Lidé se díky ukázce a osobnímu vyzkoušení mohou zdarma seznámit s jednoduchým fungováním celého zařízení,“ podotkl cyklokoordinátor města Leszek Gryga s tím, že od dubna budou mít tuto možnost i žáci třineckých škol. „Podobně se zaměříme i na zájemce z řad seniorů, pro které mimo jiné chystáme divadelní přednášku Senior bez nehod,“ dodal Leszek Gryga.

Další příjemnou novinkou budou dva inovativní stojany na kola, které cyklisté již brzy najdou na náměstí Svobody. Stojany jsou vybaveny vlastními zámky. Stačí mít u sebe libovolnou čipovou kartu a člověk si kolo bezpečně uzamkne. S rozšířením možností parkování kol počítá letos i organizace STaRS, která plánuje zvýšit bezpečí zaparkovaných kol.

Na zkvalitnění služeb se mohou těšit i turisté, kteří si oblíbili elektrokola. Až se vydají na Javorový vrch, od začátku května tam na ně bude čekat nová nabíjecí stanice a servisní stojan s pumpičkou. „Tím to nekončí, zvažujeme do budoucna zavést sdílení kol. Nyní sbíráme zkušenosti z jiných měst a následně budeme testovat, zda o ně mají lidé zájem,“ doplnila Věra Palkovská.

Další zprávy z regionu