Třinec si příští rok vypomůže úsporami

Zastupitelé Třince se v prosinci opět sešli ve sportovní hale STaRS. Na svém posledním letošním zasedání jednali především o rozpočtu města na příští rok.

Zastupitelé se opět sešli ve sportovní hale, která jim poskytuje dostatek prostoru. Foto: ŠS

„Musím říci, že co jsem už pěknou řádku let ve vedení radnice, tak složitou práci s jeho přípravou jsem ještě nezažila,“ povzdychla si primátorka Věra Palkovská. Hutnická metropole stejně jako ostatní města, obce či kraje v tuto chvíli netuší, jaké budou mít příjmy. Třinečtí zastupitelé ale na rozdíl od kolegů z některých jiných měst nemuseli zvažovat úvěr. Třinec si prozatím vypomůže s úsporami z minulých let.

„Nyní počítáme s tím, že budeme mít výpadek v příjmech ve výši zhruba 60 milionů korun. Kromě toho se na rozpočtu promítnou další věci, jako jsou daňová sleva na poplatníka nebo ztráty související s vládními protikoronavirovými opatřeními,“ vysvětlil náměstek primátorky Ivo Kaleta.

Rozpočet na příští rok počítá s příjmy ve výši 635 850 700 korun a výdaji 699 576 000 korun.

Třinec se snaží šetřit na provozních nákladech, naopak ale nehodlá omezovat sportovní činnost dětí a mládeže. Zastupitelé proto zvedli ruce pro dotace. Konkrétně 4,7 milionu korun míří za malými hokejisty do HC Oceláři, šest milionů dostanou fotbalisté a 1,6 milionu malí sportovci z TJ Třineckých železáren. Město podpoří finančně i své sociální služby a nezapomíná ani na kulturu. Prostřednictvím dotací bude i nadále podporovat celoroční činnost spolků.

 

Další zprávy z regionu