Třinec školil, jak na digitalizaci ve stavebnictví

Budoucnost ve stavebnictví má jméno BIM. Město Třinec je přitom průkopníkem této nové metody. Své poznatky minulý týden předávalo ostatním na pracovním workshopu.

Primátorka Věra Palkovská se na workshopu ujala úvodního slova. Foto: mr

Workshop se konal už počtvrté ve čtvrtek v hotelu Vitality ve Vendryni. Přilákal nejen starosty obcí, ale i podnikatele ze sféry stavebnictví. Všechny zajímala digitalizace ve stavebnictví známá pod značkou BIM. „Poprvé jsme se na tomto workshopu sešli v roce 2015. Mnozí účastníci si tenkrát klepali na čelo, že toto u nás fungovat nemůže a někteří dokonce tvrdili, že BIM už se jich týkat nebude. A vidíte, je rok 2019, město dostavuje v tomto režimu sportovní halu a nebude tomu dlouho trvat a BIM bude u nadlimitních zakázek dokonce povinný,“ přivítala všechny primátorka Třince Věra Palkovská.

Město Třinec je jedním z průkopníků BIM v České republice. Chce jít příkladem, ukázat cestu i ostatním městům a obcím a dokázat, že právě toto je cesta, jak se lépe starat o majetek a kvalitnější životy svých obyvatel.

BIM je vlastně digitalizace ve stavebnictví. Všechny kroky ve výstavbě se dělají elektronicky, od návrhu až po samotnou stavbu. Vznikne 3D model s veškerými potřebnými informacemi. „Když jsme se tedy rozhodovali, jak budeme stavět novou sportovní halu pro českou a polskou základní školu, rozhodli jsme se jít touto cestou. Začali jsme stavět tzv. na zelené louce. Jenže jsme hned narazili na sítě, o kterých ani jejich provozovatel nevěděl, že tam jsou,“ pokračovala primátorka. Vznikly tak nové vícepráce a náklady navíc. Když je stavba dělaná v režimu BIM, vše se pečlivě zdokumentuje a zobrazí na 3D modelu. Budoucí generace tak budou mít veškeré možné informace v digitální podobě a na podobná nepříjemná překvapení nenarazí. „Workshop pořádáme, aby se všichni ostatní inspirovali a třeba se i vyvarovali chyb a porodních bolestí,“ upozornila Věra Palkovská.

Více si můžete přečíst v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu