Třinec téměř v cíli za titulem statutárního města

Senátoři 34 hlasy před pár okamžiky posvětili snahy Třince stát se statutárním městem.

Nyní již nic nebrání tomu, změnit název úřadu za magistrát. Foto: fotomontáž

Z 59 přítomných senátorů bylo osm proti návrhu změny zákona o obcích, která má připojit Třinec na seznam pětadvaceti stávajících statutárních měst. Sedmnáct hlasujících se zdrželo, což znamená, že návrh prošel o čtyři hlasy.

K dlouhé cestě za novým statutem se Třinec odhodlal v září loňského roku. Vše odstartovali svým usnesením třinečtí zastupitelé. Snahy města podpořil kraj, který je také předkladatelem změny zákona.

„Byl to opravdu náročný a dlouhý proces, a proto je nyní radost obrovská. Vážím si také toho, že se za nás postavil kraj. Během celé té doby mě překvapovaly reakce lidí, otázky, kdy už to konečně bude. Jsem ráda za to, že Třinci povýšení tolik lidí přeje. A nejen Třinečanů,“ těší se z hlasování senátorů budoucí primátorka Věra Palkovská.

Nyní čeká Třinec na poslední část legislativního procesu, a to podpis prezidenta pod změnou důležitého dokumentu, která spočívá v jednoduché inovaci – slovo „a“ nahrazuje čárkou a na konci textu se doplňují slova „a Třinec“.

„Jsme blízko cílové pásky a chybí nám v tomto více než rok trvajícím procesu už jen poslední krok. Při své poslední návštěvě Třince pan prezident uvedl, že myšlenku, aby se Třinec stal statutárním městem, podpoří,“ uvedla starostka, která právě v Praze zjišťuje, kdy bude moci nový titul hutnické město oficiálně použít.

Nové označení Třince je nejen otázkou prestiže, ale rovněž novou možností zapojit se do dalších projektů.

Více připravujeme.

Další zprávy z regionu