Třinec vyhlásil válku žebrákům a chystá kampaň

Hutnické město se v posledních dnech čím dál více stává útočištěm nepřizpůsobivých osob. „Novinkou“ jsou cizí bezdomovci a jejich žebrání. Podbný problém řeší i další města v našem regionu.

V Třinci jednali na radnici o problematice bezdomovectví. Foto: ŠS

Město proto svolalo velkou poradu, na kterou pozvalo zástupce Slezské diakonie, azylového domu Bethel, odboru sociálních věcí magistrátu města, představitele Policie ČR i Městské policie Třinec, Úřadu práce ČR, organizace Šance podaná ruka a Slezské církve evangelické. Hlavním tématem byly negativní jevy spojené s nepřizpůsobivými osobami.

„Máme signály z více stran, že se zhoršila situace s nepřizpůsobivými a problémovými osobami, které žijí na ulici, odmítají využít nabízené sociální služby a nechtějí změnit svůj způsob života,“ vysvětlovala primátorka Věra Pakovská. Do sociální oblasti směřuje významná část z rozpočtu města a existuje zde velmi rozvinutá síť sociálních služeb, které reagují téměř na všechny životní situace lidí v nouzi. „Bohužel je u nás řada nepřizpůsobivých bezdomovců, kteří nechtějí využívat nabízená přístřeší, protože tam platí určitá pravidla. V souvislosti s tím se v Třinci rozmohlo i žebrání, které nehodláme tolerovat,“ zdůraznila Palkovská.

Žebráci přijíždějí odjinud

„Zjistili jsme, že se do Třince sjíždějí za tímto účelem nepřizpůsobiví i z jiných měst, a dokonce i z Polska a Slovenska, protože jsou lidé v Třinci až příliš štědří a dávají jim peníze, které žebrající při nejbližší příležitosti utratí za alkohol,“ je rozzlobená primátorka.

Jak také řekla, slušní obyvatelé Třince mají právo se zde cítit dobře a komfortně. „V dobrém úmyslu jsme už přešli přes čáru a pomoc v nouzi začíná být kontraproduktivní. Chceme, aby si lidé uvědomili, že je třeba přestat žebrající osoby podporovat, abychom se nedostali do začarovaného kruhu a díky našemu širokému srdci nepřitahovali další pochybné jedince, kteří zneužívají sociální systém,“ dodala Palkovská. Město chce v dohledné době zahájit k tématu informační kampaň.

Tu považuje za nutnou i šéf třinecké městské policie Josef Kuźma. „Žebrotu k nám ve velké míře zavlekli bezdomovci z jiných měst, kteří se sem stahují. A ti naši se rádi přiučí,“ poznamenal. Podle něj je ale boj s ní náročný a podle naší legislativy až nemožný. „Některá města mají třeba ve vyhlášce zákaz žebrání. Ale v konečném důsledku nic neřeší, protože lidi, kteří žebrotu provozují, nelze nijak potrestat,“ pokračoval Kuźma. Jedinou účinnou pomocí je podle něj vysvětlit lidem, aby jim nic nedávali.

Lidé bez domova, kteří mají zájem svou situaci změnit, mohou využít například služeb odboru sociálních věcí magistrátu, Slezské diakonie a denních center. Pomoc nabízí streetworker i organizace Šance podaná ruka. „V těchto zařízeních mají osoby bez přístřeší možnost získat dostatečné množství potravin a hygienických potřeb. V Třinci tak není nikdo, kdo by musel trpět hlady,“ doplnil náměstek primátorky Radim Kozlovský.

Problémy i v jiných městech

S obdobnými problémy se potýkají rovněž v  Českém Těšíně. „Společně s městskou policií a s poskytovateli sociálních služeb se snažíme osoby bez přístřeší motivovat k tomu, aby přehodnotily svůj dosavadní způsob života,“ řekla Klaudie Dinelli z oddělení sociálních věcí českotěšínské radnice. „Mnozí však tu motivaci nemají, zejména ti, kteří pravidelně požívají alkohol. Je nemožné, abychom občana, který na veřejném prostranství neporušuje zákon, někam zavřeli,“ pokračovala Dinelli.

Osoby z okraje společnosti nabízenou pomoc odmítnou a druhou šanci nevyužijí. „Někteří si po určitou dobu dají říct, ale pak se bohužel vrátí na své místo ve veřejném prostoru a námi nabízenou ubytovnu, nebo jinou pobytovou sociální službu odmítnou. Je to pořád dokola. Když se jim přitíží, znovu jim nabídneme pomoc, aby způsob života změnili,“ dodala Dinelli.

Její slova potvrzuje ředitel městské policie v Českém Těšíně Petr Chroboczek. „Nejsme k tomu problému lhostejní, ale mnohdy je to doslova boj s větrnými mlýny. Často se nám stává, že když se nám někoho podaří někam umístit, za dva dny ho máme zpátky na ulici. Je to práce, která asi nikdy neskončí,“ posteskl si.

Podle starostky Českého Těšína Gabriely Hřebačkové si na lidi bez domova stěžují i v sousedním Těšíně. „Starostka Staszkiewicz mi na schůzce řekla, že ve městě mají naše bezdomovce. Odpověděla jsem jí, že lidé v Českém Těšíně si stěžují na to, že po městě chodí bezdomovci z polského Těšína,“ řekla Hřebačková.

Jak jsme informovali už v polovině října, nepříjemné starosti s nepřizpůsobivými lidmi bez domova má také Jablunkov.

Další zprávy z regionu