Třinec vyzývá: Choďte pěšky, jezděte autobusem nebo sedněte na kolo!

Očekávaná rekonstrukce nadjezdu mění dopravní situaci v Třinci. Lidé se ale mohou chopit příležitosti a zcela změnit své letité návyky. Pomoci jim mohou akce, které vyhlásil magistrát. Není to těžké, stačí nechat auto v garáži a vyrazit pěšky, na kole nebo naskočit na autobus. Ten jezdí v těchto dnech zdarma!

Martin Adamský se stal ambasadorem celé akce. Foto: město

180 dní, kdy se bude nadjezd opravovat, se může stát pro mnohé řidiče noční můrou. Může, ale také nemusí. Stačí, když lidé pozmění způsob, jakým se dopravují do práce. Město chce obyvatele Třince a okolí motivovat, aby začali více používat hromadnou dopravu, kolo nebo aby chodili pěšky. „Oslovili jsme bývalého Oceláře, Martina Adamského, který už je mimochodem náš, neboť bydlí v Třinci, aby se stal tváří celého projektu. A on nejenže s nadšením souhlasil, ale ještě slíbil, že se jednotlivých akcí sám zúčastní,“ kvituje primátorka Třince Věra Palkovská.

Její slova potvrdil i sám Adamský: „Jako profesionální hokejista jsem se hýbal denně, ale taky jsem půl života strávil v autobuse. Teď, po ukončení aktivní kariéry, kdy podnikám v oblasti těžby dřeva, nachodím denně v práci tisíce kroků. Pokud mám jen trochu času, sedám na kolo a najezdím pěkných pár kilometrů po našem regionu. Nebaví mě jen sedět na zadku,“ řekl Martin Adamský, dlouholetá opora a útočník HC Oceláři Třinec a ambasador kampaně 180 dní příležitostí.

Další ambasadorkou se stala jediná mistryně světa žijící v Třinci, orientační běžkyně Jana Bruková, roz. Cieslarová. I ona slíbila, že se do akcí sama zapojí.

Čtyři dny autobus zdarma
Od 1. do 4. března jezdí všechny vozy městské autobusové dopravy po Třinci zdarma. Každý autobus je označen logem kampaně a informací, že se v něm za cestu neplatí. Autobusy příměstské autobusové dopravy budou oproti tomu jezdit podle stávajících tarifů. Jich se jízdy zdarma netýkají.

Losování ODISek
Snad každý, kdo jezdí autobusem nebo vlakem, používá kartu ODISku. Pokud jeho cesty vedou, začínají nebo končí v Třinci, může se registrovat do losování ODISek. Registrační formulář je zpřístupněn na stránkách města trinecko.cz. Losování bude probíhat každý měsíc od dubna do září. Pokaždé se bude radovat pět šťastlivců, na jejichž ODISku naskočí výhra v podobě 500 korun do jejich elektronické peněženky. Celkem tedy vyhraje 30 cestujících.

10 000 kroků
10 000 kroků je celorepubliková akce, do které se zapojilo i město Třinec. „Cílem je motivovat lidi k pravidelné aktivitě. Účastníci se mohou registrovat na stránce desettisickroku.cz, kde najdou podrobné informace. Tato výzva se bude konat během dubna,“ upřesnil koordinátor projektu 180 dní příležitostí Leszek Gryga. Dodal, že vyhodnocení a předání cen pro účastníky z Třince nastane v červnu. Registrace je bez poplatku.

Do práce na kole
Třinec se do této celorepublikové akce zapojí již třetím rokem v řadě. Účastníci se mohou registrovat na www.dopracenakole.cz, kde najdou i podrobné informace k výzvě, která se bude konat v květnu. Losování a předání cen nastane o měsíc později.

„Za registrační poplatek dostane každý účastník originální nezaměnitelné tričko. To mu umožní se zúčastnit i tzv. akcí na triko, kdy ve spolupráci s místními partnery bude mít možnost čerpat různé výhody. Po registraci doporučujeme účastníkům připojit se do skupiny na facebookovské stránce groups/DPNKTrinec, kde budou zveřejňovány všechny akce spojené s touto výzvou,“ doplnil na závěr Leszek Gryga.

Další zprávy z regionu