Třinečáci nad šedesát let dostanou od města nanoroušku

Dobrá zpráva pro třinecké seniory přichází z místního magistrátu. Všichni lidé starší šedesáti let dostanou od města zdarma kvalitní nanoroušku. Rozdávat se začnou už po neděli.

Roušky jsou velmi kvalitní. Dokážou zachytit i nejmenší částice. Foto: MMT

Během příštího týdne začne Magistrát města Třince distribuovat třineckým občanům ve věku šedesát a více nanotextilní roušky, které pro ně město zakoupilo. Roznos nanoroušek zajistí zaměstnanci radnice, kteří je doručí této věkové skupině Třinečanů do schránek.

Speciální roušky zakoupilo město Třinec od frýdecko-místecké firmy Deva. „Podařilo se nám i přes velkou vytíženost této společnosti dojednat dodávku roušek z nanotextilie, která má vysokou účinnost záchytu virů. Budou doručeny všem občanům ve věku 60 let a více, kterých je v Třinci bezmála deset tisíc,“ uvedla primátorka Třince Věra Palkovská. Pokračovala, že v současné nelehké době věnuje město této nejohroženější skupině našich spoluobčanů maximální pozornost a chce je co nejvíce chránit. „Věříme, že nanorouškou přispějeme k je-jich většímu pocitu bezpečí,“ je přesvědčena primátorka.

Nanotextilní rouška, která má účinnost jako respirátor FFP2, ochrání uživatele před vniknutím virů a bakterií a zároveň napomáhá k ochraně před únikem těchto nebezpečných částic do okolí. Použitá nanotextilie je extrémně hustá, složená z velmi jemných vláken, která jsou 1000krát tenčí než lidský vlas. Díky tomu zachytí i nejmenší viry a bakterie. Je však třeba jí věnovat při desinfekci zvláštní péči, proto lidé dostanou společně s nanorouškou leták s návodem na její údržbu a dezinfekci.

Nanoroušky dorazily do Třince z Frýdku-Místku. Foto: MMT

Nanorouška je součástí řady opatření přijatých třineckou radnicí v rámci boje proti koronaviru. „Ukázali jsme, že dokážeme táhnout za jeden provaz a umíme si navzájem pomáhat. I tato nanorouška může být důkazem, že současnou mimořádnou situaci společně zvládneme. Těšíme se na dny, až budeme moci roušky zase sundat a budeme se na sebe usmívat nejen očima,“ dodala primátorka.

Další zprávy z regionu