Třinecká galerie plánuje dvě vernisáže v jeden den

Milovníci výtvarného umění budou mít v úterý 5. února napilno. Galerie města Třinec pořádá hned dvě vernisáže. Stihnout se dají s přehledem obě dvě.

Velkoformátové obrazy jsou velice atraktivní. Foto: archiv

Nejprve v 18 hodin začíná v Galerii města Třince v Trisii výstava Vojtěcha Kovaříka Nebe, peklo, ráj. Jedná se o ostravského malíře, který je představitelem mladé punkové generace. Hraje na bicí ve skupině München Konflikt. „Jeho opravdu velkoformátové malby (2 x 2m) již nějakou dobu třesou uměleckou scénou.

Syrovou technikou spreje na plátně maluje mohutné deformované figury, které připomínají antická božstva. Ty potom působí nabubřele, jako když mladý řidič protáčí kola svého auta, aby na sebe upozornil. Je to ale umělcův záměr, kterým chce upozornit na mužské ideály síly, bojovnosti a touhy po slávě, které si nesou z řecké mytologie,“ přiblížila kurátorka galerie Katarína Klusová.

Druhá vernisáž začíná v 19 hodin a lidé na ni musí doběhnout do nedaleké knihovny. Výstavu s poetickým názvem White flower/ Bílý květ tam otevírá Szaweł Płóciennik. „Szawel, stejně tak jako Vojtěch, patří k mladší punkové generaci a zpívá v několika kapelách. Používá také techniku spreje. Narozdíl od Vojtěcha ale představí menší formáty spíše jemnějšího působení. Bude se jednat o křehce působící figury na papíře,“ doplnila kurátorka s tím, že po vernisážích bude následovat improvizovaná hudební vložka obou umělců.

Další zprávy z regionu