Třinecký stadion dostává nový koberec

Sportovci z Třince a okolí s nedočkavostí sledují velkou rekonstrukci fotbalového hřiště Městského stadionu. Přinese kvalitní trávu i zavlažovací systém. Celkově vyjde na 4,3 milionu korun. Díky ní se bude lidem sportovat daleko lépe.

Tráva na stadionu bude díky rekonstrukci ve vynikající kondici. Foto: ba

Dost bylo podmáčeného terénu, kdy se na hřišti nedalo ani trénovat. Nyní na plochu namísto sportovců naběhli pracovníci, kteří odstraňují pětadvaceticentimetrovou vrstvu trávníku a zeminy. „Náklady na údržbu byly zbytečně vysoké. Provedeme proto novou drenáž po celé ploše hřiště. Následně na něj navezeme zpět stejně vysokou novou vrstvu, ale s daleko větším obsahem písku, která bude propustnější a umožní lepší odvod vody z hřiště,“ popsal rekonstrukci ředitel Správy tělovýchovných a rekreačních služeb města Třinec (STaRS) Radek Procházka.

Na plochu nechá nainstalovat i nový automatický zavlažovací systém, který bude oproti původnímu systému rozšířen o další tři trysky, aby zavlažování pokrylo lépe všechny prostory hřiště. Ve finále zahradníci zasejí nový trávník.

Rekonstrukce začala na konci února a hotová by měla být do konce května. „Předpokládáme ale, že již během dubna nebo na začátku května zasadíme trávník. K tomu chceme maximálně využít jarní měsíce, kdy je počasí ideální pro růst trávy,“ upřesnil ředitel.

STaRS na tuto náročnou akci získala dotaci od Národní sportovní agentury, která pokryje 70 procent nákladů. „Tím, že hřiště již nebude tak často podmáčené, nebude docházet k jeho poškození, bude odolnější a snese větší zátěž. Budeme ho moci častěji využívat jak k tréninkům, tak i k fotbalovým zápasům. Stejně bude lépe využitelné i v nepříznivém počasí pro atletické disciplíny, jako je hod oštěpem nebo diskem,“ vysvětloval Procházka. Nezřídka se podle něj stávalo, že během nepříznivého počasí zde stála voda doslova až po kotníky.

„Myslím si, že od roku 1966 zde taková kompletní rekonstrukce neproběhla. I proto je drenážní systém již nefunkční. K takovým celkovým rekonstrukcím, jakou provádíme nyní, dochází jednou za několik desetiletí,“ doplnil ředitel.

Další zprávy z regionu