Třinecká výzva přinese pět dnů dopravy zdarma

Dopravní stavby do značné míry ovlivní život obyvatel Třince i celého regionu. Aby si nastávající měsíce aspoň trochu zpříjemnili, připravil magistrát Velkou Třineckou Výzvu – V3V. Je plná pohybu, ale také odměn.

Pokud lidé na cestě do práce vymění auto za kolo, bude to pro všechny výhra. Foto: mr

Výzva bude probíhat od dubna do listopadu. Každý měsíc bude například vylosováno pět držitelů ODISek, kteří aktivně využívají hromadnou dopravu. Všem vylosovaným město přispěje částkou 400 korun. Cílem kampaně bude zviditelnit a vyzdvihnout dopravní prostředky, jako jsou autobus, vlak nebo také kolo.

Primátorka Třince Věra Palkovská uvedla, že investice do dopravy jsou nutné. Lze je ale chápat i jako příležitost ke změně dopravních návyků lidí i jako motivaci k ozdravení životního stylu.

„Dopravní stavby ovlivní celý region. Do Třince dojíždí za prací, na nákupy, za sportem nebo kulturou tisícovky občanů denně. Z Třince se tak ve špičkách stává takový trychtýř. Bude potřeba velké trpělivosti a ohleduplnosti všech účastníků silničního provozu,“ uvedla primátorka. Snahou proto bude docílit u části řidičů „sdílených“ jízd automobilem. Kampaň bude směřovat i k podpoře pohybu a oživení zásad bezpečnosti provozu cyklistů a chodců.

V září, v rámci Evropského týdne mobility, pak bude od pondělí do pátku městská autobusová doprava v Třinci pro všechny zdarma.

Soutěžit mohou malí i velcí
Nejen dospělí, ale i děti se mohou těšit na soutěže o ceny. Ty jsou připraveny pro žáky škol, ale i pro ty, kteří se zapojí do kampaní 10 000 kroků nebo Do práce na kole. Zajímavou aktivitou bude akce KODISu. Ten do Třince vyšle speciální autobus, jehož posádka bude navštěvovat třinecké školy. Žáci a pedagogové se přímo v ODISbusu dozvědí vše potřebné o veřejné hromadné dopravě a o novinkách, které přináší.

„Jednáme o záštitě ze strany ministerstva dopravy, ŘSD a Moravskoslezského kraje. Věříme, že se do výzvy zapojí co nejvíce jednotlivců, škol nebo organizací. Podpoří je i naši ambasadoři, kterými se stali thajská boxerka Karolína Klusová, hokejista David Cienciala, Izzi Izaiáš z kapely Doga a Stanislav Sajdok, úspěšný atlet a olympionik,“ dodala Palkovská.

Další zprávy z regionu