Třinecké děti se vrhly na bruslení

Hutnická metropole se čím dál více stává městem bruslařů. Město po loňské první sezoně opět podpořilo projekt, díky němuž se bruslení učí děti předškolního věku i ty, které už školu navštěvují. K prvním krůčkům na ledě jim pomáhají trenéři. Rukama jim projde zhruba 720 malých sportovců.

Na bruslích se už nebojí. Zanedlouho se určitě projede i bez jistících pomůcek. Foto: mr

Už minulý rok spolek HC Oceláři Třinec navrhl místním školám a školkám, že by učil jejich děti ve věku čtyř až sedmi let bruslit. Výuky se měli ujmout trenéři Ocelářů. „Ve městě sice máme velkou a malou halu s ledem, ale obě spíše využívají hokejisté pro své tréninky. Prostoru pro veřejnost zde moc není a bohužel ani dnešní zimy už nejsou, co bývaly, a tak se moc nebruslí na venkovních plochách. Najednou zjišťujeme, že místní děti neumí bruslit,“ poukázal náměstek primátorky Ivo Kaleta.

Podle něj je nejlepší, když se děti učí pohybu na bruslích už v nízkém věku, protože tak si sport osvojí a budou se k němu celý život vracet. „Dopadlo to tedy tak, že do pilotního ročníku se zapojily dvě školy, proběhlo 16 lekcí. Po vyhodnocení jsme se rozhodli, že budeme pokračovat s drobnými změnami, například zkrátíme počet lekcí na deset,“ vysvětloval Kaleta na posledním zastupitelstvu minulého roku. Vyčíslil, že město tuto sezonu podpoří bruslení dětí částkou 82 tisíc korun za jeden kurz s tím, že školy si uhradí pouze dopravu dětí.

Děti se pod dohledem trenérů učí různým bruslařským dovednostem. Foto: mr

Zastupitelé bruslení dětí vyjádřili jednomyslnou podporu. Ivo Kaleta ještě upřesnil, že se letos projektu účastní 14 škol a školek, což jsou všechny v Třinci, které zřizuje město, a základní škola církevní. Jde zhruba o 720 dětí. První turnus se konal od září do prosince, na něj pak navázal druhý, který skončí v březnu.

Děti se na led už po několika lekcích pouští bez bázně a s nadšením. Potvrdila to ředitelka třinecké mateřské školy Čtyřlístek Alena Jánková. „Moc se na brusle těší. Mnohé z nich znaly doposud bruslení jen z televize a teď jsou najednou tady a mohou se to samy učit,“ je nadšená. Kvituje i to, že si malí bruslaři v hale mohou zapůjčit veškeré vybavení včetně helmy, a rodiče to tak nic nestojí. „Je to tady skvěle zařízené. Dokonce jim půjčí i rukavice, když zapomenou,“ doplnila s úsměvem.

Děti to na bruslích baví a jsou na nich vidět i pokroky. „Když jsme přišli na první lekci, skoro všichni pořád padali. Jedna holčička plakala, že už bruslit nechce. Teď jsme zde už počtvrté a jde na první pohled vidět, jak moc se všichni zlepšili. Padají? Ano, ale už jim to nevadí a chtějí se učit,“ řekla také ředitelka. Podle ní je tento počin města skvělý především proto, že jsou dětem k dispozici ochotní trenéři, kteří je učí a s těžkými začátky jim pomáhají.

Další zprávy z regionu