„Třinecké železárny si v této době vedou velmi dobře“

Šíření nemoci covid-19 řádně zamíchalo kartami v našem kraji. Epidemiolog Rastislav Maďar zamířil v pátek do Třince, aby zde v hokejovém klubu Oceláři Třinec konzultoval budoucnost sportovních utkání. Potkal se i s vedením Třineckých železáren.

Epidemiolog Rastislav Maďar. Foto: archiv RM

Už téměř pět měsíců se potýkáme s důsledky šíření nemoci covid-19. Přestože je situace relativně klidná ve srovnání s prvními březnovými zprávami ze světa, je podle vás stále důvod k obavám?
Jednoznačně ano, a je dost pravděpodobné, že největší zatěžkávací zkouška nás ještě jen čeká v chladnějším období na konci roku.

Nabádáte tedy stále k opatrnosti, přestože řada lidí s pozitivním testem nemá příznaky nemoci…
Nikdo nemůže předem vědět s absolutní jistotou, jak u něj bude nemoc probíhat. Hospitalizováni museli být i 30 až 40letí pacienti. Obecně jsou však rizikem spíše nadváha, vyšší věk a různé chronické nemoci.

Nebylo by lepší se smířit s tím, že tady covid-19 je stejně jako například chřipka, přestat s testy a populaci nechat takzvaně promořit?
Vzhledem k tomu, že se ukázalo, že mírné formy nákazy nevedou k tvorbě významnější hladiny protilátek a ochranný efekt protilátek po těžším průběhu bude časově omezený, koncept řízeného bezpečného ´promoření´ a získání kolektivní imunity není tímto způsobem příliš reálný. Na druhou stranu je ale zřejmé, že nějakou formu soužití s novým koronavirem v budoucnu najít musíme.

Jak podle vás zvládají situaci Třinecké železárny se 7000 zaměstnanci? Mají obecně velké firmy šanci se ubránit masivnímu šíření mezi pracovníky, pokud se mezi nimi nákaza objeví?
Třinecké železárny si vedly a vedou během celé doby epidemie velmi dobře. Čím větší je počet zaměstnanců, tím větší je pravděpodobnost, že se tam virus objeví. Nemusí se však z toho dělat tragédie ani panika. Klíčové je totiž dobré nastavení preventivních procesů. Rovněž odstup anebo rouška také hodně pomohou.

Jaký máte názor na měření teploty u vchodů do budov či areálů, například termokamerami. Mohou přispět k prevenci?
Termokamery mají u nového koronaviru omezený efekt, člověk totiž může být infekční i bez zvýšené teploty. Na druhou stranu, pokud horečku má a nezastaví ho vlastní svědomí, bude infekční mnohem více. Je to tedy způsob ochrany pracovního kolektivu a vlastního provozu ze strany zaměstnavatele.

Celý rozhovor si můžete přečíst v aktuálním Třineckém hutníku.

 

Další zprávy z regionu