Třineckým seniorům pomáhají studenti psychologie

Jsou osamělí a často si nemají s kým popovídat. Senioři dnešní situaci snáší velmi špatně, protože se většinou nestýkají se svou rodinou. Pomocnou ruku jim ale nabízí mladí lidé.

Studenti psychologie pomáhají starým lidem. Foto: univerzita

Studenti oboru psychologie Ostravské univerzity se chopili dobrovolné iniciativy a nabízejí podobně jako v první vlně koronaviru dříve narozeným odbornou psychologickou pomoc po telefonu.

Jak takový telefonát může vypadat? Studenti si se staršími lidmi popovídají o jejich pocitech či obavách. Vyslechnou si, co je tíží, povypráví si o běžných věcech nebo poradí, kde mohou případně získat nějakou pomoc.

„S Ostravskou univerzitou spolupracujeme už mnoho let a velice si toho vážíme,“ podotkla primátorka Třince Věra Palkovská. Připomenula například Univerzitu třetího věku nebo nedávnou akci, kdy studenti na Javorovém sadili stromy. „Teď škola přišla s nabídkou psychologické pomoci po telefonu, která je v současné době hodně důležitá. Kvůli situaci s koronavirem se stále více lidí může potýkat s úzkostmi či depresemi a dobrovolníci po telefonu mohou být mezi těmi, kdo jim podá pomocnou ruku,“ dodala primátorka.

Senioři, kteří chtějí využít nabídku univerzity, se musí zaregistrovat pomocí letáku, který najdou na webových stránkách města Třinec. Letáčky jsou rovněž k dispozici na vrátnici magistrátu nebo v Klubu seniorů na Husově ulici. Vyplněný dotazník s telefonním číslem je třeba zaslat koordinátorace projektu Michaele Mackové na e-mailovou adresu michaela.mackova@osu.cz.

Další zprávy z regionu